“Putem discuta dupa ce avem adoptata aceasta noua lege a pensiilor ca in cazul unor categorii speciale ca, de exemplu, actorii, pentru cei care sunt de exceptie, pentru marile valori ale neamului, sa avem pensii de excelenta”, a explicat Emil Boc.

Premierul considera ca “nu este firesc ca un Florin Piersic, un Radu Beligan sau Ion Lucian sau altcineva sa aiba o pensie de 3 - 5 milioane de lei vechi”.

“Ar fi bine pentru cei care au excelenta sa avem pensii speciale in sensul unor pensii de excelenta sau al unui surplus de venit sau putem discuta si despre militarii care isi pun in pericol viata pe teatre de razboi in strainatate sau pentru politisti care salveaza vieti”, a explicat seful Guvernului.

Potrivit lui, Executivul ar putea gasi “o formula prin care sa-i recompensam, dar in afara cadrului de pensie”.

Ce se urmareste mai exact cu aceste schimbari

“Cadrul de pensie trebuie sa fie unitar si sa aiba la baza principiul contributivitatii si in functie de cate de multe resurse va avea statul, putem sa discutam. Deocamdata, statul nu are alte resurse, daca vrem sa fim corecti cu toti pensionarii din aceasta tara si sa aplicam si principiul contributivitatii”, a adaugat premierul.

El a mai spus ca “fiecare poate sa spuna in aceasta tara (si militarii si medicii si artistii) ca are un regim special intr-o forma sau alta, insa noi trebuie sa separam lucrurile, pensia trebuie sa se dea pe baza principiului contributivitatii”.

Boc a explicat ca daca cei care acum au pensii speciale vor pensii mai mari trebuie sa contribuie la sistem pentru ca altfel nu au dreptul legal.

“Si militarii, politistii, justitia au salarii mai mari tocmai pentru a avea o contributie mai mare si in consecinta o pensie mai mare la sfarsitul activitatii”, a punctat seful Executivului.

Oficialul a mai aratat ca, in Romania, exista in jur de 180.000 - 200.000 de pensii speciale si toate vor fi recalculate.

“In urma recalcularii, doar aproximativ 15% vor suferi o scadere”, a explicat premierul.

Exista si exceptii la pensile speciale

Din simularile facute de autoritati a rezultat in cazul pensionarilor militari si celor din politie, unde exista pensii de sub 30 de milioane de lei vechi nu se va taia din pensie, dar peste 30 de milioane de lei vechi se va taia.

“Toate se recalculeaza indiferent ca sunt din Armata, Justitie. Pensiile parlamentarilor se elimina…. O sa va dau un exemplu concret: o persoana care beneficiaza astazi de o pensie speciala si are o pensie de 80 de milioane de lei vechi va avea dupa recalculare, posibil, o pensie de 20 de miliioane de lei vechi. De ce? Pentru ca el doar pentru atat a contribuit, dar pe baza unei legi speciale i se da o pensie de 80 de milioane de lei vechi, datorita faptului ca la calculul pensiei s-au avut in vedere 80% din veniturile din ultima luna de activitate”, a mai explicat primul - ministru.

 El a mai spus ca cei 5,6 milioane de pensionari din aceasta tara, care au pensii normale, nu vor fi afectati.

“Ce au astazi in mana, vor avea si data urmatoare, dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor, dupa care, evident, se va aplica procentul de majorare a pensiilor, prevazut de lege. Pentru ceilalti 200.000, sa zicem, de pensionari cu pensii speciale, se aplica recalcularea si 15% dintre ei vor avea pensie diminuata. Este greu sa faci astazi o evaluare exacta pentru ca trebuie avute in vedere toate pensiile speciale si la toti cei la care scad. Nu pot sa dau cifre exacte...”, a mentionat premierul in cadrul interviului acordat PRO TV si incont.ro.

Miza financiara a acestei masuri: Minimum 500 de milioane de euro

 “Din recalcularea pensiilor speciale vom face economii de minimum 500 de milioane de euro, intre 500 de milioane de euro si 800 de milioane de euro, pentru ca inca nu stim exact in fiecare caz din cele 200.000 de pensiii cat se economiseste de la fiecare. S-a facut o simulare per global si vom vedea in cele cinci luni de recalculare cat va fi economia de la fiecare roman...”, a mai aratat Emil Boc.   

Ce spune premierul ca nu se schimba

Pentru o persoana care lucreaza in conditii grele, aceasta beneficiaza de o pensionare cu zece ani mai repede. Daca pentru o persoana obisnuita, varsta de pensionare este de 63 de ani si 8 luni, pentru acesta este de 53 de ani si 8 luni cu zece ani mai devreme.

La fel se va intampla si dupa intrarea in vigoare a noii legi, pensionarea se va face tot cu zece ani mai devreme pentru conditii grele. In masura in care dupa 2015 pana in 2030 va creste varsta de pensionare tot cu zece ani mai devreme se va pensiona cel care lucreaza in conditii grele.  

Perioada concediului de maternitate este avuta in vedere ca vechime in munca si se ia in considerare la calculul pensiilor si se va aplica mai departe.

In privinta varstelor de pensionare, nu se egalizeaza nici azi nici maine nici in 2015, nici in 2020. In 2030, pentru sustinerea sistemului de pensii se are in vedere o egalizare a varstelor de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani, dar nu acum, ci in 2030, pe masura cresterii sperantei de viata pentru toti romanii.