Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, la Palatul Victoria, că taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august.

Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică zilnic pe site-ul BNR. Indicatorul va fi calculat la finalul fiecărei trimestru”, a precizat ministrul Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

“Dorința noastră de reducere a costurilor pentru români, se aplică contractului în derulare atunci când se face o cerere de refinanțare. Aceasta este procedura legală corectă. A fost informată și Banca Centrală Europeană, dar având în vedere că nu dorim să taxăm băncile, s-a decis în Guvern să modificăm aceasta OUG 114.”

De asemenea, taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Anterior, prim-ministrul Viorica Dăncilă anunța că modificarea OUG 114 are ca obiectiv scăderea costurilor creditelor românilor.

"Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. (...) Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative - este vorba de Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016", a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Economiștii spun că ratele vor crește

Potrivit proiectului de modificare a OUG 114, dobânzile la creditele în lei vor varia în funcţie de un nou indice, calculat că o medie a tranzacţiilor zilnice făcute de bănci într-un trimestru. Va fi un ″ROBOR pe tranzacții″ şi nu ″pe cotații″, care va scădea ratele, promitea ministrul Finanţelor.

Problema este ca nouă formula de calcul, aplicată în condiţiile actuale, ar duce la rate mai mari, semnalează specialiştii bancari. ″Noul ROBOR″ e mai mare decât vechiul.

Adrian Vasilescu, consilier BNR: ”ROBOR-ul efectiv pe tranzacţii, cum vor să facă, roborul pe tranzacţii s-a dublat. De fapt, este 3,37%. ROBOR şi niciun indicator din piaţă nu se poate stabili în cancelarii, el se stabileşte în piață.″

Cei care au deja credite pot să le refinanţeze ca să poată beneficia de noile condiţii, dar nici aşa nu există o garanţie că ratele vor scădea pe termen lung.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Prin această schimbare normativă, ordonanţa prin care se forţează dobânzile şi mai jos, şi mai jos, încurajarea creditării la risc mare, cu dobândă mică, va exploda. O să crească în maximum 2 ani datoriile neplătite la banci.″

Prețul gazelor, plafonat

Guvernul a stabilit și ca preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton.

 “Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

"Am redus cei 2%, faimosul 2% (contribuţia de 2% din cifra de afaceri - n.r.), l-am redus pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi am spus chestia asta de multe ori şi o s-o spun în continuare: producătorii de energie electrică pe cărbune sunt împovăraţi îngrozitor de certificate (de emisii poluante - n.r.) şi atunci nu mai are niciun rost să-i împovărăm şi cu o taxă de 2%", a mai spus Anton.

El a subliniat că toate aceste măsuri au apărut în urma discuţiilor avute cu absolut toţi actorii implicaţi.

O a treia modificare a OUG 114 pe partea de energie a fost majorarea ratei reglementate de rentabilitate a operatorilor de distribuţie de la 5,6% la 6,9%.

"În discuţiile pe care le-am avut rata de rentabilitate a capitalului investit în acest an a scăzut dramatic, de la 7 şi ceva (7,7% - n.r.) la 5,6 printr-o decizie a ANRE şi pentru că toată lumea ne-a cerut ca această rată să nu scadă aşa de dramatic şi să rămână totuşi la o valoare rezonabilă, valoarea pe care am discutat-o şi am agreat-o împreună, am trecut în lege valoarea de 6,9 (% - n.r.). Rata aceasta nu reprezintă altceva decât investiţiile pe care le recunoaştem în costuri distribuitorilor", a susţinut Anton.

De asemenea, el a anunţat că OUG 114/2018 va fi modificată, din nou, în următoarea şedinţă de Guvern.

"În fine, a patra modificare mi-ar fi făcut foarte mare plăcere să vă spun că este legată de un act normativ pe care l-am adoptat astăzi în Guvern, probabil că o să-l adoptăm în următoarea şedinţă de Guvern. Este legată de extensia reţelelor de gaze pentru populaţie, extensie pe care, prin modificările aduse la 114, putem să o facem utilizând şi fonduri publice, Până acum existau nişte restricţii referitoare la utilizarea fondurilor publice", a precizat ministrul.

Într-un răspuns al Consiliului Concurenţei către Ministerul Energiei, obţinut de Agerpres, se arăta că reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Urmăriți mai jos declarațiile miniștrilor: