206 miliarde de lei, adica 50 de miliarde de euro. Atat are statul in pusculita pentru 2012.

Cei mai multi bani se vor duce pentru pensii si ajutoare sociale. Adica 67 de miliarde de lei. Pe locul 2 in topul cheltuielilor vin salariile bugetarilor care echivaleaza cu 40 de miliarde de lei.

Pentru bunuri si servicii au fost alocate alte 32 de miliarde. Cateva miliarde in plus au fost distribuite pentru investitii, adica autostrazi, scoli sau spitale. Iar ca sa ne platim dobanzile la imprumuturile luate trebuie sa scoatem din buzunar 10 miliarde.

"Statul arunca miliarde de lei in companiile ineficiente, bani cu care le acopera pierderile. Aceleasi sume ar putea fi folosite mult mai bine in sanatate, educatie si investitii, cum ar fi constructia de autostrazi, care avanseaza foarte greu", spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Anul viitor, angajarile la stat raman blocate, in schimb se vor face alte concedieri.

''Pana la sfarsitul lui 2013 trebuie sa ajungem la 1,1 milioane de bugetari", a precizat Traian Basescu.

Deocamdata salariile si pensiile raman inghetate. Abia in luna aprilie vom afla daca vor creste totusi cu cateva procente, potrivit proiectului de buget.

"Ar fi posibila o majorare de 3%-4%", a declarat Jeffrey Franks.

La o leafa de 2.000 de lei oamenii ar putea lua in plus 80, iar la o pensie de 1.000 inca 40 de lei.

Cele mai mari schimbari se vor face in sistemul sanitar. Romanii vor beneficia de mai putine servicii medicale gratuite si va fi redus numarul de medicamente compensate. In plus, se vor introduce prescriptia electronica si cardul de sanatate.

Vesti proaste pentru 2012 primesc si soferii si fumatorii. De la 1 ianuarie se vor majora accizele pentru motorina si tigari, iar asta inseamna noi scumpiri. Pe de alta parte, numarul de ajutoare sociale va fi redus la noua.

Este greu de spus cati bani se vor obtine din privatizari. Pana una alta statul prin RAPPS va scoate la vanzare apartamente si case in valoare totala de 700 milioane de lei.

Vazut de sus bugetul arata cam asa: economia va produce anul viitor 579 de miliarde de euro. Preturile vor creste cu 3,5% in medie. Numarul somerilor va fi de 410.000, iar castigul salarial mediu brut de 2.117 lei pe luna.

Guvernul spera ca, pana in 2.015, economia sa creasca in medie cu 4% pe an.