Toti cei care au primit acasa decizii de impunere pentru Contributiile la Sanatate, calculate la dobanzile din dividende sau pentru activitati independente vor fi iertati de datorii.

"Dam o astfel de decizie sa lasam timpul acesta pentru ca toti cei care sunt vizati de aceste prevederi legale sa aiba timp sa se conformeze. Dar toate deciziile de impunere emise vor fi anulate din oficiu, iar cele care au fost emise dar nu au fost expediate nu vor mai fi trimise", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor.

Cine sunt cei vizati de amnistia fiscala? "Mai multe actiuni: cele legate de recalificarile unei activitati ca fiind dependenta, recalificari cu sume de diurna in cazul transportului international, dar mai ales cei care plateau catre agentii de munca temporara, desigur si partea de contributii de asigurari sociale”, a spus Eugen Teodorovici.

Adica pentru toti cei care si-au petrecut recent ore intregi la cozile de la ANAF, ca sa demonstreze ca nu au primit dividendele pentru care statul le-a cerut sa plateasca sute de lei contributii la Sanatate, sau ca sumele sunt mult prea mici. Sunt iertati si cei gasiti in neregula pentru diurnele date soferilor si incadrate de ANAF ca ilegale, precum si pentru sumele date catre agentiile de munca temporara.

Vor fi anulate inclusiv diferentele de TVA din contractele de drepturi de autor, pentru cei care au primit astfel de somatii in ultimii ani. Profesiile liberale si veniturile din activitati independente reconsiderate de ANAF ca dependente, vor primi si ele banii inapoi.

Surse din Ministerul Finantelor au declarant pentru Stirile ProTV ca proiectul legii privind anularea unor obligatii fiscale va reglementa stergerea diferentelor de obligatii fiscale principale si/sau dobanzile si penalitatile aferente acestora, stabilite prin decizii de impunere emise si comunicate contribuabililor pentru perioadele de pana la data de 1 iunie 2015, ca urmare a:

- recalificarii unei activitati ca activitate dependenta;

- recalificarii sumelor cu titlu de diurna platite angajatilor care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara;

Tot prin acest proiect de Lege, vor fi anulate:

- obligatiile fiscale reprezentand diferente de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala in cazul persoanelor care au depasit plafonul de inregistrare ca platitor de TVA fara sa se intregistreze ca platitor in termenul legal, dobanzile si penalitatile aferente acestora. In cazul persoanelor care in urma deciziei de impunere au beneficiat de dreptul de deducere al TVA, potrivit legii, in primul decont depus dupa inregistrarea ca platitor, se anuleaza dobanzile si penalitatile stabilite si neachitate.

- contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice care au realizat venituri pentru care baza de impunere lunara pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate este sub salariul de baza minim brut pe tara.

Deciziile de impunere emise pentru situatiile mentionate vor fi anulate din oficiu, iar cele care au fost emise dar nu au fost expediate nu vor mai fi trimise contribuabililor.

Proiectul de lege va fi trimis miercuri de Guvern Parlamentului, iar acesta trebuie sa-l aprobe in procedura de urgenta, potrivit oficialilor. Masurile ar putea intra in vigoare la 1 iunie 2015.