Acum, conform proiectului care trebuie mai intai avizat, firmele si persoanele care vor dori sa beneficieze de aceasta facilitate trebuie sa depuna o cerere la Fisc pana la sfarsitul anului.

Anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 50% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale catre bugetul general consolidat, administrate de ANAF, cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017 se va face in anumite conditii, printre acestea aflandu-se: stingerea pana la 30 septembrie 2017 a obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017, indiferent de data stingerii acestora; stingerea pana la data de 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobanzile aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul comunicate; stingerea pana la data de 31 decembrie 2017 a obligatiilor de plata principale curente administrate de ANAF cu termene de plata cuprinse intre 1 iulie-31 decembrie 2017, impreuna cu accesoriile calculate pentru eventuale intarzieri la plata acestor obligatii principale, stabilite prin decizii pana la 31 decembrie 2017; depunerea pana la 31 decembrie 2017 a tuturor declaratiilor potrivit vectorului fiscal, conditie care se considera indeplinita si in cazul in care pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central; depunerea unei cereri de acordare a acestor facilitati pana la data de 31 decembrie 2017.

In cazul unitatilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevazuta se acorda in cazul in care consiliul local emite o hotarare in acest scop. In timp ce pentru obligatiile la bugetul general consolidat se aplica dobanzi si penalitati de intarziere, la datoriile catre bugetele locale se aplica majorari de intarziere. Stergerea penalitatilor si a 50% din dobanzi va fi disponibila si pentru datoriile achitate pana la 30 iunie, insa numai daca penalitatile si dobanzile nu au fost, la randul lor, platite.

Potrivit ANAF, la precedenta amnistie, firmele au depus 16.525 de cereri, iar persoanele fizice alte 19.124 de solicitari. Datoriile anulate de Fisc au totalizat 752 milioane de lei. ANAF a anulat datorii ale companiilor de 752,4 milioane lei si ale persoanelor fizice de 56 milioane lei, potrivit datelor institutiei.