"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam", a spus Traian Basescu la inceputul intrevederii cu Jeffrey Franks.

"Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu care dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", a continuat Basescu.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si-a exprimat acordul cu seful statului roman.

"Sunt de acord cu dumneavoastra domnule presedinte. Asa cum va amintiti, la ultima noastra vizita, am subliniat faptul ca exista nevoie disperata de multi bani europeni pentru infrastructura de aici si cheia este eliminarea barierelor din sectorul public care ingruneaza absorbtia fondurilor bugetare", a spus Franks.

Presedintele Basescu a sustinut ca in Romania exista "bariere birocratice".

"Trebuie de asemenea sa ne uitam la costurile sociale, avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, ceea ce este dramatic", a mai spus Traian Basescu.

Guvernul Boc remaniat se pregateste sa inceapa luna viitoare ne­gocierile cu FMI pentru un nou im­prumut prin care sa fie asi­gurata inclusiv rostogolirea ra­telor din acordul actual de aproape 13 mld. euro care expira in primavara anului viitor, scrie Ziarul Financiar de luni.

In 2011, Romania va avea de finantat un deficit bu­getar de cel putin 6 mld. euro daca va reusi sa re­duca nivelul acestuia la 4,4% din PIB, aceasta fiind cel mai probabil suma noului acord.

Catre FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar in 2012, cand incepe rambursarea ratelor de capital, nota de plata va creste la 1,8 mld. euro.