Guvernul trebuia sa recunoasca drepturile consumatorului. Avem sustinerea Executivului, a Consiliului Concurentei si a societatii civile. Bancile isi vor sustine punctul de vedere, e dreptul lor. Directiva va intra in vigoare cel tarziu de la 11 iunie si este valabila si pentru contractele in derulare. Dar daca ai contract in derulare si ai platit anticipat la banca inainte de intrarea in vigoare a legii, adica inainte de 11 iunie, banca percepe comision ”, a explicat pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Consiliul Concurentei a propus ANPC, la inceputul anului, largirea ariei de aplicare a directivei Comisiei Europene privind rambursarea anticipata a creditelor la banci, cu eliminarea sau limitarea comisoanelor pentru toate tipurile de imprumuturi cu dobanda variabila.

 

"Eliminarea comisionului de rambursare anticipata va creste concurenta intre banci ca sa reduca dobanzile. Pana acum, acest comision bloca migratia clientilor de la o banca la alta pentru o oferta mai buna, iar institutiile de credit nu erau presate de pierderea clientilor sa reduca dobanzile", a declarat pentru incont.ro, Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei.

Practic, prin aprobarea acestui proiect vor scadea sau vor disparea comisioanele de rambursare la toate creditele cu dobanda variabila cu sau fara garantie imobiliara.
Directiva europeana se refera doar la creditele de consum fara garantie imobiliara de pana la 75.000 euro.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, aprecia insa atunci ca nu este momentul pentru eliminarea sau reducerea comisioanelor de rambursare anticipata pentru toate tipurile de credit si ca prioritatea trebuie sa fie implementarea Directivei CE

In prezent, fiecare banca din Romania fixeaza nivelul comisionului de aplicare pentru diversele categorii de credite.

Incepand cu luna iunie 2010, comunitatea bancara va limita la 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.