Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015. 

Potrivit mai multor surse, simularile realizate in acest moment la Ministerul Finantelor Publice vizeaza reducerea cheltuielilor prin taieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut ca expertii FMI si CE ar accepta o proiectie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniara cu estimarea de crestere economica nominala. 

Atat Consiliul Fiscal, cat si experti din Ministerul Finantelor estimeaza ca este nevoie de o ajustare de cel putin 15 milliarde lei, iar daca se elimina cheltuielile de aparare si co-finantare este vorba de o gaura de acoperit de minim 10 miliarde lei. 

Premierul Victor Ponta, care va avea marti dimineata prima intalnire cu misiunea comuna FMI-CE, a solicitat Ministerului Finantelor Pulbice sa faca simulari in special pe reducerea cheltuielilor, pentru a putea respecta promisiunea din campania electorala ca taxele si impozitele nu vor fi majorate in 2015. 

Anterior campaniei electorale, Finantele analizau o serie de masuri privind majorarea unor impozite care sa ajute la echilibrarea bugetului de anul viitor pe partea de venituri. 

In urma cu doua saptamani, Mediafax a publicat un document care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, in care se precizeaza ca una dintre acestea ar fi cresterea impozitelor locale pe terenuri si imobile cu 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016. 

De asemenea, documentul mentiona posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (trei cote progresive, de 15%, 25% si 35%).

Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE.

Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei. 

Pana in prezent Finantele au anuntat doar ca accizele exprimate exclusiv in lei si inghetate pentru 2015 la nivelul din acest an, la un curs 4,73 lei/euro, vor fi indexate in urmatorii ani cu rata anuala a inflatiei calculata la finele lunii septembrie. Cu toate acestea, surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru Mediafax ca o decizie finala privind indexarea accizelor cu rata inflatiei si pentru 2015 va fi adoptata abia dupa discutiile cu FMI si CE. 

Indicatii despre intentiile Guvernului in negocierile cu FMI a dat chiar ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, care a declarat ca Executivul vrea sa ceara derogare pentru cheltuieli suplimentare cu apararea de circa 0,3% din PIB si o parte din cofinantarile necesare in 2015, estimate la peste 10 miliarde de lei.