"In sedinta de Guvern s-a decis ca noua banca de dezvoltare sa fie pe scheletul EximBank. In perioada imediat urmatoare se vor pune practic bazele designului acestei banci de dezvoltare", a afirmat Nanu, citat de Mediafax.

El a precizat ca a fost aleasa EximBank pentru extinderea activitatii ca banca de dezvoltare, avand in vedere ca statul are la aceasta banca un capital de risc de circa 1,5 miliarde lei, suma care poate fi plasata in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente. In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

"A fost de curand o delegatie compusa din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finante, ai Ministerului Fondurilor Europene intr-o vizita de lucru in Polonia la Banca Nationala de Dezvoltare a Poloniei, BGK se numeste (Bank Gospodarstwa Krajowego -n.r.). Ei deja au avut un succes foarte important cu aceasta banca, au reusit pe absorbtia fondurilor europene sa foloseasca aceasta banca si sa accelereze decontarea fondurilor si au stiut sa creeze produsele care au adresat foarte bine anumite nevoi. Nu vrem sa reinventam roata. Se incearca sa se preia acele lucruri care pot fi preluate",a spus Nanu.

Directorul Trezoreriei a punctat ca exista o similitudine cumva intre cele doua banci, iar in perioada urmatoare va fi adaptat cadrul legislativ al Eximbank astfel incat sa adapteze anumite produse.

"O sa fie si o anumita adaptare interna la nivelul personalului si infrastructurii Eximbank astfel incat sa poata sa raspunda acestui concept, de banca nationala de dezvoltare", a conchis Nanu.