Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii se are în vedere introducerea sub formă de acciza nearmonizată a unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.

"Măsura are ca scop descurajarea consumului de produse nesănătoase (...). O astfel de măsură există în mai multe state europene, ca de exemplu în Marea Britanie (model pe care la avut şi România în vedere), Danemarca, Franţa, Ungaria şi Finlanda", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml şi de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar.

"Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei în patru luni de aplicare. În principiu se are în vedere aplicarea din luna septembrie", au mai spus sursele citate, care au subliniat că în România consumul de băuturi răcoritoare este 80 de litri/persoană/an.

Ce alte țări “taxează” zahărul

Guvernul britanic a lansat, în 201, o strategie destinată combaterii obezității infantile prin taxarea companiilor care vând băuturi răcoritoare care conțin zahăr, urmând ca banii să fie investiți în programe care încurajează activitatea fizică și dietă echilibrată pentru școlari.

Prin introducerea unei taxe pe zahăr, Marea Britanie s-a alăturat Belgiei, Franței, Ungariei și Mexicului, toate aceste țări introducând, sub o formă sau altă, o taxa pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr. Țările scandinave au introdus și ele de mai mulți ani taxe similare.

În cazul Marii Britanii, taxa se va aplică tuturor băuturilor răcoritoare cu un conținut de zahăr de peste 5 grame la 100 de mililitri, băuturile cu un conținut și mai mare fiind taxate și mai mult.

Departamentul de Sănătate al Guvernului britanic susține că băuturile răcoritoare sunt principala sursă de zahăr pentru copii, iar un copil poate să-și asigure aportul zilnic recomandat de zahăr prin consumul unei singure doze de cola care conține nouă lingurițe de zahăr.

Jamie Oliver: Zahărul ar trebui taxat la fel ca tutunul și ca orice altceva care distruge vieți

Discuțiile despre introducerea unei taxe pe zahăr în Marea Britanie au fost intense în ultimii ani și a existat o presiune puternică din partea unor grupuri pentru aprobarea ei. Cel mai vehement în acest sens a fost celebrul chef britanic Jamie Oliver, care încearcă de ani de zile să convingă autoritățile de la Londra să excludă zahărul, într-un fel sau altul, din alimentația copiilor.

Jamie Oliver a susținut în repetate rânduri că zahărul este foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor, numindu-l "următorul tutun", motiv pentru care ar trebui impozitat la fel că acesta din urmă. Alimentele pe baza de zahăr pot provoca o criză de sănătate asemănătoare cu cea cauzată de fumat, astfel că ar trebui taxate în același mod că tutunul, consideră Jamie Oliver.

"Zahărul este sigur următorul rău. Este, fără îndoială, următorul tutun, iar industria ar trebui să fie speriată. Și ar trebui taxat la fel că tutunul și că orice altceva care poate distruge vieți", a declarat Jamie Oliver.

Zahărul reprezintă o problemă la nivel mondial, grupul bancar Credit Suisse trăgând un semnal de alarmă în urmă cu doi ani asupra problemelor de sănătate pe care le provoacă și a poverii financiare pe care aceste probleme o pun pe sistemele medicale din întreagă lume.