În plus, premierul promite şi scoaterea supraimpozitării salariilor part-time, în vreme ce îi asigura pe vârstnici că va respecta legea care prevede o nouă majorare a pensiilor, de anul viitor.

Pe de altă parte, celebra ordonanţa 114, prin care s-au impus taxe suplimentare pentru bănci, companiile din energie şi fondurile de pensii, nu mai are viaţă lungă. Guvernul vrea să-i anuleze prevederile, până la sfârşitul anului.

Premierul Ludovic Orban vrea să modifice radical ordonanţa 114, data de fostul guvern.

Ludovic Orban, premier: “E un act normativ criminal, care creează nişte probleme grave în toate domeniile de activitate. Vrem să anulăm toate taxele tâmpite pe sistemul bancar, pe sistemul energetic. Cumpărăm gazul și energia electrică la preț aproape dublu față de prețul la care e cumpărată energia în Germania. Cum să fim competitivi, mai ales în industrie.″

Premierul are şi o ţintă: anularea ordonanţei până la finele anului acesta, iar pentru asta este gata să recurgă la o soluţie extremă - angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, dacă nu va obţine o majoritate în legislativ.

Ordonanţa de urgenţă 114 a apărut pe neaşteptate, acum un an. Actul normativ a introdus taxe pentru bănci şi le-a majorat pe cele din energie şi telecom.

Ca urmare, în sistemul bancar a apărut un nou indice pentru calculul dobânzilor, în locul Robor, care însă nu a dus la scăderea ratelor, aşa cum susţinea Guvernul.

Iar preţurile la serviciile de internet, cablu şi telefonie au urcat. Mai mult, gazele româneşti s-au scumpit atât de mult, încât a devenit mai avantajos pentru firme să cumpere de la ruşi, aşa că importurile s-au triplat, provocând scumpiri în lanţ.

Taxele din OUG 114 nu vor fi singurele schimbate de noul Guvern. Premierul a anunţat că vrea să renunţe la supraimpozitarea joburilor part-time şi le dă o veste bună şoferilor.

Ludovic Orban: “Trebuie desfiinţată supraacciza la combustibili. A fost o mare prostie şi, deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea.”

Singurul domeniu care va scăpa de modificări este cel al construcţiilor. Asta înseamnă că salariul minim pentru lucrători va continua să fie cel puţin 3.000 de lei brut. Iar muncitorii care au salarii mai mari de atât sunt scutiţi de impozitul pe venit şi de contribuţiile la sănătate, în vreme ce rămân asiguraţi în sistemul public.

Guvernul dar si presedintele Romaniei vin cu asigurari si pentru varstnici.

Klaus Iohannis: “De la 1 septembrie anul viitor, punctul de pensie creşte cu 40%, de la 1.265 de lei în prezent, la 1.775 de lei, aşa cum prevede legislaţia.”