Aceste miscari ar urma sa schimbe dramatic imaginea HP. Compania inregistreaza pierderi masive pierderi din cauza cererii scazute de PC-uri pentru ca tot mai multi clienti se orienteaza catre tablete. Asa ca, producatorul vrea sa-si extinda operatiunile in domeniul aplicatiilor informatice si serviciilor, pentru a oferi clientilor servicii de cloud-computing.

Astfel, HP va cumpara producatorul britanic de software Autonomy pentru circa 10 miliarde de dolari.

Traseul IBM

Decizia de a cumpara Autonomy seamana izbitor cu modelul de business urmat de IBM in urma cu mai bine de 10 ani. Compania, renumita pentru productia de calculatoare in anii '80, si-a vandut divizia de PC-uri in 2004 pentru a se concentra pe software si servicii, scrie Time.

Directorul general al HP, Leo Apotheker, a declarat ca firma vrea sa isi extinda afacerile in domeniul software-ului, segment care ii aduce acum doar 2,4% din veniturile de 32,4 miliarde de dolari inregistrate in ultimul semestru si 4% din profitul operational, adica 154 de milioane de euro.

Era post-PC

Cand HP a cumparat Palm pentru 1,2 miliarde de dolari, compania ar fi trebuit sa devina un adversar redutabil pentru Apple: avea si hardware-ul si software-ul pentru a lansa o alta tableta. Asa a aparut si TouchPad, care, insa, i-a dezamagit pe multi, iar acum si putinii clienti au ramas cu produsul, pentru ca HP a renuntat la sistemul webOS, scrie TechCrunch. Reprezentantii companiei spun totusi ca vor continua sa il vanda sub forma de licenta, dar nu sunt clari in aceasta privinta.

Deocamdata nu se stie nici macar despre cati utilizatori de TouchPad vorbim pentru ca HP nu a dat niciun detaliu. Insa, analistii spun ca vanzarile erau aproape de targetul stabilit de companie - adica intre 3 si 5 milioane de tablete pana la finele anului. In plus, doar prin Best Buy s-au vandut 25.000 de unitati, mai putin de 10% din stocul retailerului. Din cauza vanzarilor slabe, HP chiar a redus pretul gadgetului cu 100 de dolari, potrivit Mashable.

Daca vom compara datele cu cele ale vanzarilor de iPad, castigatorul este clar cel de-al doilea. In primele 28 de zile de la lansare, s-au vandut un milion de tablete iPad, in doua luni cifra ajungand la 2 milioane. Acum, in fiecare trimestru, Apple vinde 9 milioane de unitati.

Divizia de PC-uri i-au adus producatorului HP vanzari de 40,7 miliarde de dolari in ultimul an fiscal si reprezinta o treime din vanzarile totale.

Citeste si

Actiunile europene, la minimul din martie 2009. Bursa americana suspina: somajul creste, piata imobiliara e la pamant

Bacsis de 50.000 de dolari. Afla cine l-a lasat si unde. VIDEO