International Accounting Standards Board (IASB), care stabileste standardele internationale de raportare financiara IFRS, critica modul inconsistent in care bancile si companiile de asigurari au depreciat valoarea activelor pe datoria de stat a Greciei, scrie Financial Times.

Scrisoarea a fost adresata Autoritatii Europene a Valorilor Mobiliare si Pietelor si nu nominalizeaza vreo banca sau vreo tara.

Cu toate acestea, documentul reflecta probleme concrete privind abordarea asumata de cea mai mare banca din Europa dupa active, grupul francez BNP Paribas, si de compania de asigurare CNP Assurances, potrivit unei surse citate de FT. 

Ambele companii au folosit propriile modele pentru a evalua detinerile de datorii de stat grecesti, si nu cotatiile de pe pietele financiare, a adaugat sursa citata.  Un purtator de cuvant al BNP Paribas a afirmat ca grupul francez "a provizionat expunerea pe Grecia cu acordul total al auditorilor sai si al autoritatilor relevante, in conformitate cu planul convenit de Uniunea Europeana pe 21 iulie". 

Bancile europene au inregistrat, in raportarile financiare pe trimestrul al doilea, pierderi totale de 3 miliarde euro pe detinerile de obligatiuni de stat elene, insa metodele folosite pentru evaluarea expunerii au fost diferite.  Procentajul deprecierii expunerii pe datoria de stat a Greciei, asa cum a fost raportat de fiecare banca, variaza de la 21% la 50%, demonstrand ca bancile privesc foarte diferit proportia in care isi vor recupera creantele de la statul elen.