In al doilea trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 7% fata de anul anterior, chiar daca autoritatile au marit taxele sperand ca vor aduce astfel 20% la PIB. Mai mult, falimentele, jafurile si persoanele care raman fara casa sunt tot mai numeroase, iar somajul a depasit 16%, scrie Wall Street Journal.

Chiar si asa, cel mai dramatic efect al crizei se vede in rata mare de sinucideri. Astfel, numarul persoanelor inregistrate care si-au luat viata a crescut la 6 greci la 100.000 de locuitori. In primele cinci luni din an, s-au sinucis cu 40% mai multi greci decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Chiar daca si alte state au rate mari ale sinuciderilor, ca de exemplu SUA cu 10 persoane la 100.00 de locuitori, in Grecia numarul ar putea fi mai mare decat cel raportat. Este stiut faptul ca Biserica Ortodoxa nu permite inmormantarea sinucigasilor, exceptie facand cei care sufera de boli mentale.

Spre exemplu, o asociatie de caritate spune ca inainte de izbucnirea crizei primea intre 4 si 10 apeluri de la oameni care voiau sa se sinucida, iar acum numarul a crescut la 100. In majoritatea cazurilor, portretul este acelasi - sotul, cu o varsta intre 35 si 60 de ani, care a ramas fara jos sau afacerea in care si-a investit toti banii si nu reuseste sa asigure un trai familiei. Si asta chiar daca inainte cei care recurgeau la aceasta metoda erau tineri sau persoane cu probleme mentale severe.

Situatia din Grecia este departe de a se imbunatati. Statul elen trebuie sa inceapa sa concedieze angajati din sectorul bugetar, sa reduca sau sa inghete salariile si pensiile din sistemul de stat, sa creasca taxa pe pacura, sa inchida companiile de stat care au pierderi, sa scada cheltuielile din domeniul sanatatii si sa accelereze privatizarile, potrivit listei de masuri publicata de presa elena.
 
Toate aceste masuri fac deja parte din programul Greciei de reducere a deficitului bugetar, aprobat de parlament in luna iunie pentru a obtine finantare exterrna si a evita falimentul.

Citeste si

 Actiunile Apple ating cotatii-record. Compania redevine cea mai valoroasa din America

Bancile franceze, in criza de incredere: Siemens a retras jumatate de miliard de euro, iar chinezii au blocat tranzactiile valutare cu Societe Generale si UBS