Mihaela Mitroi, partener la PwC, a explicat astazi, la un seminar de fiscalitate, ca, in cazul impozitului pe avere, costrurile de administrare, respectiv pentru urmarirea si incasarea taxei, vor fi foarte mari comparativ cu beneficiile aduse. Oficialul PwC a mai spus ca multe state din Europa care au avut o astfel de taxa au eliminate-o din cauza costurilor cu administrarea. In Germania, de exemplu, taxa a fost declarata neconstitutionala, fiind considerata o forma de expropriere.

Initiatorul legii privind taxarea averilor mari spune insa ca el va continua demersul pentru adoptarea legii.

“Am initiat o dezbatere publica la Parlament, unde fiecare si-a spus parerea. Asteptam acum propunerile din partea partenerilor sociali, si dupa introducerea acestora in lege, proiectul va fi depus pentru dezbaterea parlamentara”, a spus Mugurel Surupaceanu.

Deputatul PSD a elaborat un proiect de lege potrivit caruia averile mai mari de 500.000 de euro vor fi impozitate cu 0,5% anual. Si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, aducea in discutie o astfel de taxa, in timpul dezbaterilor pe proiectul de buget, sustinand ca “ar fi interesant” de vazut cum persoanele foarte bogate au obtinut in mod legal averile.