"Euribor a stat la un nivel foarte jos. Parerea mea este ca in peioada crizei, in ultimi doi ani, Euribor a fost tinut in mod artificial la un nivel foarte jos de catre Banca Centrala Europeana si a fost departe de nivelul de dobanda care trebuia practicat intr-o economie europeana activa. Ati vazut ca a inceput sa creasca. Parerea mea este ca la sfarsitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghetea, citat de Mediafax.

El a precizat ca efectele imediate ale acestui proces vor fi resimtite de catre consumatori in faptul ca vor decide mai usor sa ia un credit.

"Acum sunt convins ca aceasta diferenta intre dobanda la euro si la lei face pe unii oameni sa se gandeasca foarte mult pana sa ia un credit si de multe ori sa piarda oportunitati tot gandindu-se care e mai bun, leul sau valuta", a aratat Ghetea.

STOP creditelor in valuta! Isarescu vrea sa-i convinga pe romani sa se imprumute in lei

Pe de alta parte, Ghetea crede ca va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobanzile sa coboare pana la nivelurile practicate de Uniunea Europeana.

"E un lucru pe care cu totii il urmarim, sa vedem o egalizare. In ceea ce priveste dobanzile la pasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil ca va fi destul de greu sa ne apropiem de cele din Uniunea Europeana. In schimb, la active, acolo unde indexarea dobanzilor se face la Euribor, sunt niste reguli clare din partea UE cum sa folosim dobanzile in relatia cu populatia. Parerea mea este ca acest trend de crestere a dobanzilor la euro si reducerea dobanzilor la lei va duce undeva intr-un orizont de 18 luni la o apropiere foarte mare a celor doua dobanzi", a mai spus Ghetea.

Banca Centrala Europeana a majorat, in luna aprilie, rata dobanzii de politica monetara pentru prima data dupa iulie 2008, de la nivelul minim record de 1% la 1,25%. Economistii anticipeaza ca pana la sfarsitul anului rata dobanzii sa continue sa fie majorata in principal din cauza presiunilor inflationiste.

Totodata, Euribor a crescut treptat de la inceputul acestui an, sustinuta de asteptarile analistilor pentru inasprirea politicii monetare a BCE.

BCE a crescut dobanda cheie la 1,25%. Se scumpesc creditele VIDEO

Cat de buna este aprecierea leului din ultima perioada? Vezi ce spune guvernatorul BNR

Pe de alta parte, BNR nu a mai modificat dobanda de politica monetara din luna mai 2010, rata situandu-se in prezent la 6,25%. Dobanzile la creditele noi acordate de banci s-au redus in ultimul an de la 12,59% in martie 2010 la 10,63% dupa primul trimestru al acestui an. Robor la trei luni a coborat de la 5,68% la finele lunii martie 2010, la 5,45% in prezent.