"Pe tigari exista o evaziune fiscala estimata la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, si vanzarile prin duty-free. Duty-free-urile vand atat de mult incat fiecare persoana care calatoreste ar trebui sa cumpere cate 50 de pachete de tigari", a declarat Ladányi citat de Mediafax.

Estimarea oficialului Garzii Financiare este similara cifrei inaintate de compania Novel Research, care a dat publicitatii un studiu potrivit caruia contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009 si ar putea determina in 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza ca cea mai mare parte a tigarilor de contrabanda provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) si din tari precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piata romaneasca, pretul unui pachet de tigari comercializat legal este intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce un pachet de tigari de contrabanda costa de la 4,5 lei la 8 lei.

Ministerul Finantelor Publice a emis un ordin prin care firmele care comercializeaza marfuri in regim duty-free sunt obligate sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele.

Cititi mai multe stiri pe www.mediafax.ro