In urma deciziei, acestia platesc astazi rate cu un sfert mai mici fata de cele stabilite de banca, iar institutia este obligata sa le restituie 16.000 de franci elvetieni la un imprumut de 100.000 de franci. Procesul a durat un an, iar hotararea este una importanta, mai ales pentru cei cu astfel de credite in moneda exotica, sustine avocatul.

Saptamana trecuta, pentru prima data, o instanta din Romania le dadea dreptate clientilor impotriva bancilor intr-un proces colectiv. 580 de oameni s-au unit intr-un singur dosar si au avut castig de cauza. Patru ani si-au cautat dreptatea, insa a meritat, pentru ca ratele le-au scazut acum si cu 35%.

Sentinta Tribunalului Bucuresti este irevocabila si obliga Volksbank sa plateasca aproape 2 milioane de euro clientilor ei, care au castigat procesul. Procesul colectiv a inceput in urma cu aproape 4 ani. Dupa ce au purtat lungi discutii pe internet, oamenii s-au unit intr-un grup si au dat banca in judecata.

Instanta a constatat ca in contractele de credit existau mai multe clauze abuzive, intre care un comision de risc, dar si faptul ca nu exista o metoda clara de calcul a dobanzii, iar banca isi rezerva dreptul sa o modifice dupa bunul plac. Dupa proces, instanta a decis sa elimine aceste clauze abuzive, dar si altele care erau in contractele de credit.

Decizia nu se aplica, insa, tuturor clientilor bancii. Cei nemultumiti trebuie sa dea banca in judecata.


Citeste si:

Banca obligata de instanta sa returneze clientilor 2 milioane de euro. Ratele le-au scazut si cu 35%