Contributia ar putea sa creasca cu peste 3% daca propunerea Casei Nationale Asigurari de Sanatate va fi aprobata de Guvern.

Reprezentantii CNAS au anuntat miercuri ca vor propune Executivului ca atat contributia angajatului, cat si a firmei sa creasca la 7%.

Oamenii de afaceri spun ca aceasta cu siguranta va duce la inca o reducere a salariilor din Romania, pentru ca ei nu au de unde sa suporte aceasta noua majorare de taxe, in conditiile in care multe firme nici nu mai reusesc sa obtina profit, iar vanzarile sunt in scadere de la o luna la alta.

La o populatie de 21 de milioane de locuitori, numarul celor care cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate scade proportional cu numarul angajatilor care mai au carte de munca. Asadar, 4 milioane platesc pentru ca aproape 12 milioane sa beneficieze de servicii medicale.

In varianta actuala, contributiile insumeaza 10,7%, insa in cea propusa de Casa Nationala de Asigurari, ar ajunge la 14%. Ceea ce inseamna ca cine castiga salariul mediu va pierde 66 de lei pe luna.

Ne place sau nu, criza si risipa din domeniul sanitar au dus sistemul in prapastie. Sute de spitale isi pun de mult pacientii sa isi aduca medicamente de acasa. Banii de la CNAS mai ajung oricum chiar si la limita de avarie pana in septembrie.