Ambele decizii au fost anticipate de analisti. Astfel, 15 din 20 de participanti la un sondaj recent au estimat reducerea dobanzii la 3,5%, in timp ce restul au vazaut posibila mentinerea la 3,75%, transmite Mediafax.

Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%, se arata intr-un comunicat al AAFBR. 

Totodata, analistii au apreciat ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna februarie si reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%. 

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la 18% in urmatoarea sedinta CA si reduse la 15% pana la sfarsitul anului anului. Previziunile analistilor pentru decembrie 2014 oscileaza intre minim 10% si maxim 18%. 

Banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Alte decizie adoptata marti de BNR vizeaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. 

Adaptarea graduala a conditiilor monetare de ansamblu vizeaza mentinerea pe termen mediu a stabilitatii preturilor corespunzator tintei anuale stationare de 2,5%.  Aceasta conduita asigura premisele redresarii sanatoase a creditarii sectorului privat in conditiile in care efectul ajustarilor anterioare ale politicii monetare nu a fost incorporat integral. 

Totodata, implementarea consecventa a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, in linie cu prevederile acordului preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale, alaturi de o situatie sociala si politica echilibrata in anul electoral 2014, este esentiala pentru consolidarea stabilitatii si a perspectivelor cresterii economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia fata de socuri externe.

Raportul trimestrial asupra inflatiei

Analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza accentuarea dezinflatiei sub influenta unor factori conjuncturali (recolta peste medie din anul 2013, reducerea TVA pentru paine, faina si unele produse de panificatie, efecte de baza determinate de productia agricola deficitara din anul 2012 si de majorarea pretului energiei electrice in decembrie 2012), dar si a celor cu actiune persistenta (deviatia PIB, anticipatiile inflationiste), se arata comunicatul detaliat al BNR transmis dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara. 

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,55% in luna decembrie 2013 fata de 1,83% in luna precedenta. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a scazut la 4% in decembrie 2013 fata de 4,3% in luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – a continuat sa se reduca, atingand nivelul de 3,2% in decembrie 2013 fata de 3,5% in luna anterioara. 

Imbunatatirea semnificativa a evolutiei si perspectivelor inflatiei a permis BNR ajustarea graduala a conduitei politicii monetare in ultimele luni in conditiile ancorarii eficace a anticipatiilor si ale monitorizarii atente a evolutiilor interne si internationale. 

In ceea ce priveste cresterea economica, exporturile au constituit in anul 2013 principalul motor al dinamizarii activitatii economice din Romania, exercitand in continuare un impact benefic asupra contului curent, in timp ce redresarea consumului si a investitiilor se prefigureaza a fi graduala.

Creditul acordat sectorului privat consemneaza insa o dinamica anuala negativa in termeni reali, in pofida unei tendinte usoare de ameliorare a evolutiei imprumuturilor in moneda nationala. 

Reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra evolutiei ratelor dobanzilor la imprumuturile acordate sectorului real, confirmand astfel consolidarea transmisiei semnalelor de politica monetara. In acelasi timp, reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ca parte a procesului de armonizare graduala a acestora cu nivelurile europene este de natura sa stimuleze bancile in directia unei creditari sustenabile a economiei romanesti. Aceasta va avea loc in pași moderati, dupa evaluarea efectelor masurilor adoptate anterior. 

In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Documentul reconfirma perspectiva coborarii pronuntate, dar temporare, a ratei anuale a inflatiei in prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al productiei agricole din anul anterior si al reducerii TVA la unele produse de panificatie.

Se anticipeaza ca, ulterior, rata anuala a inflatiei sa revina in intervalul de variatie din jurul tintei stationare de 2,5%, pe seama efectului statistic de baza, si sa se mentina apoi in partea superioara a acestuia, in principal ca urmare a ajustarii preturilor administrate, precum si a diminuarii treptate a deficitului de cerere agregata pe masura intensificarii activitatii economice. 

Riscurile asociate noii proiectii sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor și al modificarilor de expunere fața de economiile emergente, pe fondul deciziilor principalelor banci centrale din lume si al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar.

In plan intern, acestea provin din dinamica implementarii reformelor structurale in context electoral.  In aceste conditii, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5% la suta pe an de la 3,75%. Astfel, incepand de miercuri, 5 februarie 2014, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 6,5% la suta pe an de la 6,75%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,5%.