"Noi nu avem in 2013 incasari mai mici decat in 2012, sunt mai mici decat cele prognozate", a spus Ponta.

El a aratat ca un motiv pentru nivelul mai redus al incasarilor este faptul ca Guvernul "va incasa zero" din sistemul bancar ca urmare a schimbarii regulamentelor privind provizioanele in conditiile in care prognoza pentru luna septembrie se baza pe incasarea a un miliard lei ca impozit pe profit doar de la Banca Nationala, la care se adaugau sume atrase ca impozit pe profit de la alte banci.

"Noi aveam in luna septembrie prognozat, pe ce se intampla anii trecuti, un miliard de lei pofit doar de la Banca Nationala plus profituri de la banci. Prin schimbarea regulamentelor Bancii Nationale si ale bancilor comerciale, isi fac provizioane, o sa incasam zero. Deci, nu e vina Guvernului si nici a BNR-ului, pana la urma", a spus Ponta, la un post de televiziune.

Al doilea argument al premierului pentru neindeplinirea tintei de incasari este reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), fiind inevitabil sa apara probleme de incasari pentru o perioada de doua-patru luni, aferenta reorganizarii, "perioada in care au plecat cei vechi si pana vin cei noi".

Al treilea si ultimul argument al premierului este vechea procedura a insolventei care permitea firmelor sa intre in aceasta procedura pentru a nu mai achita taxe.

Premierul a sustinut insa ca, in pofida acestor probleme, nu vor fi taiate fonduri de la investitii deoarece exista cofinantare asigurata pentru proiecte din fonduri europene.

"Restul proiectelor, ca sunt fie la CNADNR, fie la autoritati locale, e o alta discutie", a adaugat insa Ponta.