Ratingul Societe Generale a scazut la "Aa3", iar cel al Credit Agricole la "Aa2". 

Ratingul "Aa2" al BNP Paribas pentru datorii pe termen lung si depozite a fost mentinut sub supraveghere, in vederea unei posibile revizuiri in scadere.

Actiunile celor trei banci au scazut in ultimele saptamani din cauza expunerii la datoriile suverane ale Greciei si turbulentor din zona euro.

Retrogradarea Credit Agricole are legatura directa cu expunerea institutiei financiare la Greciei.

In ceea ce priveste insa Societe Generale, miscarea s-a “datorat” unei reevaluari a cuantumului ajutorului de stat francez care ar fi fost pus la dispozitia creditorului in cazul unei crize.

In luna iunie, agentia de rating financiar Moody`s avertiza despre o posibila retrogradare a institutiilor de credit franceze, din pricina expunerilor la profunda criza economica cu care se lupta statul elen.

"Expunerea Societe Generale la criza datoriilor suverane (Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania) este scazuta si foarte usor de gestionat, in orice tip de scenariu final. Afacerile grupului sunt profitabile, nivelul lichiditatilor este extrem de satisfacator, asa cum sunt si nivelurile de solvabilitate", spunea luni CEO-ul Societe Generale, Frederic Oudea, citat de AFP.

Societe Generale a anuntat in august ca profitul sau net a scazut in trimestrul doi al acestui an cu 31%, la 747 milioane de euro (1,07 miliarde de dolari), din cauza expunerii la problemele economice ale Greciei.

Recapitalizarea bancilor europene, o chestiune de crestere

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a explicati marti, intr-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, apelul la intarirea capitalului bancilor europene, sustinand ca masura va aduce sanatate economica in Europa, noteaza AFP.

Lagarde a explicat ca bancile sub-capitalizate nu-si pot sustine activitatea. "Noi consideram aceasta perspectiva drept o amenintare la adresa cresterii economice. Economiile au nevoie de crestere, iar pentru a fi crestere este nevoie de credite", a notat directorul general al Fondului.

Seful FMI a primit o avalansa de critici dupa ce a indemnat Europa, intr-un discurs sustinut la sfarsitul lunii august, sa recapitalizeze bancile europene chiar si cu fonduri publice daca va fi necesar.

FMI va face public "Raportul asupra stabilitatii financiare in lume" in 21 septembrie, in legatura cu situatia bancilor europene.

Citeste si:

Basescu la Washington: Romania va adopta moneda unica. Sunt destule tari in zona euro departe de criteriile pe care noi le indeplinim

Europa trage obloanele pentru romani. Tarile din Asia si Pacific deschid robinetul de joburi