"Exista o scrisoare administrativa prin care se solicita informatii, este o etapa preliminara procedurii de infringement", a spus Boc, la solicitarea jurnalistilor de a clarifica declaratiile secretarului de stat Gheorghe Gherghina pe aceasta tema.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina a precizat, miercuri, la Comisia de buget-finante, ca a fost declansata procedura de infringement din partea Comisiei Europene pe OUG 50, el precizand ca CE a comunicat Romaniei rugamintea ca Raportul la OUG 50 sa fie modificat.

Comisia Europeana a transmis, in luna octombrie, o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, demers premergator unei eventuale proceduri de infringement.

Comisia a rugat autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010 si arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de banci atunci cand acorda credite pentru consumatori.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca partidele din coalitie au renuntat la amendamentul votat de Comisia de Buget si Banci care obliga bancile sa refinanteze fara costuri, in conditiile ofertei curente de creditare, imprumuturile in derulare, prevedere aplicabila pentru maxim 4,5 milioane persoane.

Ordonanta de Urgenţă 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

20:10 Raport suplimentar pentru OUG 50, cerut in timpul sedintei de plen a Camerei Deputatilor

Deputatii au decis, miercuri seara, in sedinta de plen, retrimiterea OUG 50 la Comisia de buget pentru intocmirea, in 15 minute, a unui raport suplimentar, cauza fiind, potrivit democrat-liberalilor, existenta unor "inadvertente".

Decizia a fost luata la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader. Cererea lui Toader a fost contestata de opozitie.

"Deoarece in raportul depus sunt niste inadvertente, va rog sa fiti de acord ca, pentru 15 minute, Comisia de buget sa se retraga, sa faca un raport suplimentar si apoi sa fie supus dezbaterii", a solicitat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

La randul sau, presedintele comisiei de buget, Stefan Viorel, a afirmat ca "se minte", deoarece nu exista nicio inadvertenta.

20:35 Raport la OUG 50: Nu se aplica la contractele in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare

Comisia de Buget-Finante a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind ca Ordonanta nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR-urile nu intra sub incidenta actului.

Vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante, deputatul PDL Adrian Nitu, cel care a condus lucrarile comisiei in absenta deputatilor din opozitie a precizat ca raportul suplimentar prevede faptul ca OUG 50 nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata care sunt zero.

El a adaugat ca in Raport a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancii de a refinanta, fara costuri, creditele, stabilindu-se ca banca sa poata refinanta un credit, in urma analizei clientului, negociind posibilitatile de refinantare.

21:08 Camera Deputatilor a adoptat, pe articole, proiectul de Lege privind OUG 50

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de lege privind OUG 50, cu modificarile cuprinse in raportul suplimentar elaborat de Comisia de Buget-Finante, urmand ca votul final sa fie dat joi dimineata, incepand cu ora 09.00.

"Guvernul a dat OUG 50, prin care a vrut sa restabileasca drepturile clientilor in contractele cu bancile. Bancile au sesizat Comisia Europeana ca ar fi vorba de incalcarea unei directive UE. Procedura este urmatoarea: Comisia Europeana instiinteaza tara respectiva, cere lamuriri daca aceste lucruri sunt corecte. Noi vom instiinta UE ca nu am incalcat Directiva 48, legat de problema relatiilor dintre banci si clienti si cred ca, cu amendamentele propuse de catre colegii din Comisie, am rezolvat aceasta problema, sa asiguram respectarea drepturilor clientilor si sa asiguram stabilitatea financiara a bancilor", a declarat ministrul Finantelor.

El a mai spus ca, daca se va da votul final pe proiectul de lege asa cum a fost discutat in Camera Deputatilor, "Romania nu va avea nicio problema cu Uniunea Europeana", respectiv nu va fi declansata procedura de infringement.