Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor finaniari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni.

Scaderea indicatorului de incredere macroeconomica a fost determinata mai ales de evolutia indicatorului perceptiei situatiei actuale, care a coborat in luna ianuarie cu 11,4 puncte, pana la 63,6 puncte, cel mai scazut nivel din februarie 2016.

In plus, indicatorul care masoara anticipatiile privind evolutia economica din urmatorul an a scazut cu 4 puncte, pana la 50,5 puncte, nivel minim din septembrie 2016.

Sondajul arata o inrautatire accentuata a asteptarilor privind conditiilor de afaceri din Romania, indicatorul coborand in ianuarie la -33%, de la -21% in decembrie, in conditiile in care 46% dintre cei chestionati se asteapta la o deteriorare a conditiilor de afaceri.

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Analistii membri ai CFA estimeaza, in medie, un nivel al inflatiei de 1,5% pentru intervalul februarie 2017 - februarie 2018, similar cu cel din intervalul anterior.

In luna ianuarie, rata anuala a inflatiei a urcat de +0,1%, revenind pe plus dupa mai mult de un an si jumatate de valori negative.

Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, analistii estimeaza un nivel de 4,50 lei/euro peste sase luni si 4,51 lei/euro pentru urmatorul an, cu 1 ban peste nivelul estimat in sondajul precedent.

In privinta situatiei economice pe plan mondial in urmatorul an, 60,9% dintre cei chestionati se asteapta la conditii economice normale, in timp ce 26,1% dintre cei chestionati se asteapta la o situatie proasta, iar doar 13% se asteapta la o situatie buna.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.