Pe serie bruta, Produsul Intern Brut a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de rezultatul din aprilie - iunie 2010, usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustata sezonier evolutia a fost similara.

Romania, cea mai slaba performanta din UE

Franarea avansului economic al Romaniei se inscrie in tendintele din UE, cele mai mari economii ale zonei, Franta si Germania anuntad crestere economica zero, respectiv de 0,1%, in al doilea trimestru.

Romania a avut cea mai slaba crestere economica din UE in trimestrul al doilea raportat la aceeasi perioada a anului trecut, de 0,3%, in timp ce PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 1,7%, dar si-a incetinit semnificativ dinamica fata de primele trei luni ale anului, potrivit datelor Eurostat.

Ce sectoare au sustinut cresterea PIB-ului

"Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+3,4%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (+0,9%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,3%).

La polul opus, reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, cererea interna a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).