"Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,4% in luna octombrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), rata anuala a preturilor de consum a fost de +0,1%", se mentioneaza in comunicat.

Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu octombrie 2015, este de 39,6%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 49,4%, in timp ce marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 11%.

"Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (noiembrie 2015 - octombrie 2016) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2014 - octombrie 2015), calculata pe baza IPC, este de -1,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este de -1,2%", se mai mentioneaza in comunicatul citat.

In schimb, preturile de consum au crescut, in octombrie fata de luna anterioara, in medie cu 0,43%.

Potrivit INS, cartofii, legumele si fructele s-au scumpit cel mai mult in luna octombrie fata de luna anterioara, insa preturile acestora raman sub cele inregistrate in decembrie 2015.

Astfel, fata de luna septembrie, in octombrie cartofii s-au scumpit cu 7,4%, dar pretul inregistrat a fost cu 4,77% sub cel din urma cu zece luni. In acelasi timp, legumele si conservele de legume s-au scumpit cu 4%, dar au fost mai ieftine in octombrie 2016 fata de decembrie 2015 cu 5,6%. Totodata, fructele proaspete au inregistrat cresteri de preturi de 3,8% in octombrie fata de septembrie, insa au ramas mai ieftine fata de finalul anului trecut cu 2,7%.

Cresteri de preturi mai semnificative s-au inregistrat, in octombrie fata de septembrie, si la oua. Pretul acestora s-a redus, insa, fata de decembrie 2015, cu aproape 12%.

Dintre marfurile nealimentare, cel mai mult s-a scumpit, in octombrie fata de luna anterioara, energia termica, dar si aceasta ramane usor mai ieftina decat in urma cu 10 luni.

La capitolul ieftiniri, este de remarcat evolutia preturilor la citrice si fructe meridionale, al caror pret a scazut cu 4,5% in octombrie fata de septembrie. Acestea au fost, insa, mai scumpe cu 17,6% fata de finalul anului trecut.

Potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Banca Nationala Romaniei isi mentine estimarea de inflatie pentru acest an la minus 0,4%, insa revizuieste in crestere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cat estima in august.

"Pentru anul viitor, avem o revizuire minora in plus, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,1% pe baza evolutiei CORE 2 ajustat", a explicat Isarescu.

Potrivit acestuia, fara impactul de runda I al reducerii cotei TVA, inflatia ar fi fost de 1% in acest an si de 2,4% anul viitor. Daca nu se ia in calcul impactul eliminarii supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017, inflatia ar ajunge la 2,7% in 2017, a mai adaugat guvernatorul BNR.

Incertitudinile cu privire la constructia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate in diferite stadii ale procesului de adoptare de catre Parlament, reprezinta, in opinia BNR, riscuri pentru cresterea preturilor de consum in perioada urmatoare, in timp ce contextul extern, preturile materiilor prime si cele administrate vor trage inflatia in jos, sustine guvernatorul Mugur Isarescu.

"In ceea ce priveste conduita politicii fiscale si cea a veniturilor, executia bugetara pana acum este pozitiva, dar exista posibilitatea ca executia bugetara din cursul anului curent sa difere de cea presupusa in scenariul de baza", a explicat Isarescu.

Totodata, banca centrala considera ca "incertitudinile cu privire la constructia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate in diferite stadii ale procesului de adoptare de catre Parlament" reprezinta un risc in sensul cresterii inflatiei.

Pe de alta parte, in sensul scaderii preturilor vor actiona evolutia preturilor materiilor prime pe pietele internationale (alimentare, energetice) si dinamica preturilor administrate, conditionata de informatiile disponibile, respectiv incertitudinile privind magnitudinea cresterilor preturilor gazelor naturale si ale tarifelor la energie electrica, dar si extinderea cotei reduse a TVA la preturile energiei electrice si gazelor naturale.

In acelasi sens, de temperare a inflatiei, vor actiona si factorii externi. "Pana acum, tarile din zona emergenta a Europei, grupa in care intram si noi, au fost vazute bine de catre investitorii straini. Nu sunt tari de refugiu, precum Elvetia, dar sunt tari privite cu ochi buni de investitori. Aici este important, mai putin noi, mai putin decat polonezii, desigur, mai putin decat ungurii, depindem de sentimentul investitorilor straini cel putin pe partea de detineri de titluri de stat de catre nerezidenti. Schimbarea sentimentului aici, cand ai miliarde de lei in titluri detinute de catre investitorii straini (...) daca apare un debalans pe termen scurt, se poate schimba extrem de brusc, in zile sau uneori chiar ore, raportul cerere-oferta pe piata valutara cu impact asupra cursului", a subliniat Isarescu.