"In luna noiembrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2013 ca urmare a acordarii de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), cu 27,2%, si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv alte activitati extractive, intre 10% si 12%. 

De majorari intre 5% si 8% au beneficiat angajatii din tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, iar cresteri salariale intre 3,5% si 5% s-au operat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apa, fabricarea de mobila, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile. 

In luna analizata, s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net intre 4% si 6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate si intre 2% si 4% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de posta si de curier, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale). 

"Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte)", mentioneaza INS. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (3,3%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.

De asemenea, in administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a urcat usor, cu 0,7% si, respectiv, 0,5%. 

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in noiembrie de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna octombrie 2013.  Indicele castigului salarial real pentru noiembrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,2%, iar comparativ cu aceeasi luna din 2012 s-a situat la 102,9%. 

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in octombrie 2013.