Agentia a revizuit profilul de risc al sectorului bancar spaniol de la nivelul 3 la 4.

Sistemul de evaluare al agentiei Standard & Poor`s include 10 grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant. In grupa a patra sunt incluse tari precum Cehia, Israel, Coreea de Sud, Mexic si Slovacia.

Pe 30 septembrie, trei banci de mici dimensiuni, care nu reusisera sa atraga suficient capital privat printr-un program guvernamental ce avea drept scop restabilirea increderii in sistemul financiar al tarii, au fost preluate de Banca Spaniei.

Banca Spaniei a anuntat la vremea respectiva ca a cheltuit aproximativ 13,4 miliarde de euro pentru recapitalizari, inclusiv injectii de fonduri la casele de economii Catalunya Caixa, Unnim si NovaCaixaGalicia

Guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, preciza ca 96,4% dintre institutiile de credit isi incheiasera planurile de recapitalizare, iar fondul de restructurare al statului nu trebuia sa atraga noi lichiditati de pe pietele financiare. 

Oficialul a avertizat ca principala ingrijorare a sistemului financiar este reprezentata acum de criza datoriilor suverane si mai putin de problemele din sectorul imobiliar din Spania.

Comisia Europeana aprobase ajutoare financiare in valoare de 4,75 miliarde de euro pentru cele trei banci.

Citeste si:

O tara mica, dar care ar putea arunca in aer euro. De ce nu vrea Slovacia sa salveze Grecia

Tranzactiile cu gaz o arunca pe Iulia Timosenko dupa gratii. 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere