Autoritatile de la Viena le-au cerut bancilor sa nu mai trimita fonduri suplimentare sucursalelor din Europa de Est. Asta inseamna ca bancile austriece din Romania - aproape o treime din sistemul bancar -  vor da credite numai din banii atrasi sub forma de depozite.

"Industria financiar-bancara, nu numai din Romania, din intreaga lume, este la o rascruce istorica. Motivul este pentru care suntem aici este faptul ca s-a erodat foarte mult increderea in aceasta industrie", a declarat Mugur Isarescu.

Statul a incercat saptamana trecuta sa imprumute 2 miliarde de dolari de pe piata americana, dar a esuat. Asa ca va trebui sa ia bani tot de la bancile din tara, care sunt in majoritate cu capital strain, dar nu prea mai au fonduri. Este unul dintre motivele pentru care bugetul pe 2012 prevede un deficit mic, sub 2%.

"Europa se intoarce spre austeritate, prognozele de crestere economica s-au diminuat substantial in Uniunea Europeana, de la o prognoza optimista in jur de 2% pentru 2012 UE s-a intors spre 0,5-0,6. Romanii nu traiesc asa cum ne-am dori cu totii, dar vreau sa intelegeti ca in lume in acest moment este foarte greu", a spus si premierul Boc.

flat in Qatar, presedintele Traian Basescu va incerca sa obtina sprijin financiar de la bogatii seici sub forma de investitii sau chiar imprumuturi catre statul roman.

Reprezentanti ai Ministerului Finantelor au participat recent la intalniri cu investitori in Marea Britanie si SUA pentru promovarea emisiunii de obligatiuni in dolari.

Ministerul Finantelor a pregatit o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma sa fie lansata la jumatatea saptamanii trecute, potrivit unor surse guvernamentale.

Intalnirea dintre seful statului si guvernatorul BNR a venit si intr-o perioada in care agentiile Fitch si Standard&Poor's au inrautatit la negativa perspectiva de rating a Ungariei, aflata pe ultima treapta recomandata pentru investitii, iar retrogradarea in categoria "junk" pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times. 

Ziarul britanic scrie ca Ungaria a fost lovita din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai indatorate economii din Europa Centrala si de Est ar putea indica un nou val de contagiune in regiune.