"Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa", a spus Boc oficialilor FMI.

La randul sau, seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a aratat ca actualul context economic international este unul "de furtuna", dar ca Romania este mai bine pregatita decat in urma cu doi ani.

"Sunt pe deplin de acord ca acestea sunt zile furtunoase si ca o abordare prudenta pentru 2012 este extrem de recomandata in aceste timpuri nesigure. Oricum, un lucru bun pe care il putem spune despre aceste timpuri furtunoase este ca Romania intra in aceasta nou val de furtuna mai bine pregatita decat a fost cu doi ani si jumatate in urma, cand valul anterior al furtunii a lovit. Aceasta pentru ca am luat impreuna cateva initiative foarte importante pentru a reduce deficitul de cont curent, a reduce deficitul fiscal, a lua masuri structurale importante. Asadar, desi vremurile sunt grele, intrati in aceste vremuri dificile cu o economie mai solida si mai stabila pe care sa va bazati", a spus Franks.

El a precizat ca evaluarea FMI nu este finalizata, dar datele actuale indica "in ansamblu" rezultate foarte bune in evaluarea programului, in acest an Guvernul fiind in grafic pentru a atinge tinta de deficit.

Premierul Emil Boc si ceilalti lideri ai coalitiei sau intalnit in aceasta seara, la ora 18, la sediul Guvernului, cu oficialii Fondului Monetar International, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor, informeaza Mediafax.

Saptamana trecuta, liderii coalitiei guvernamentale au discutat, tot la Palatul Victoria, si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre situatia economica. 

In urma cu doua saptamani, surse din cadrul UDMR declarau pentru Mediafax ca parlamentarii Uniunii au mandatat conducerea formatiunii sa insiste in Guvern pentru solutii care sa permita anul viitor majorari salariale si cresterea pensiilor, teme care sa fie discutate si in urmatoarele intalniri cu oficialii FMI. 

Ulterior insa, premierul Emil Boc a anuntat ca va propune Parlamentului o "versiune prudenta" a bugetului pentru 2012. Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, a confirmat informatiile conform carora proiectul de buget nu va include majorari de pensii si salarii, eventuale cresteri urmand sa fie analizate in partea a doua a anului viitor. 

Bugetul pe 2012 va fi unul “cumpanit”. Tanasescu: A face risipa nu inseamna decat sa distrugi viitorul acestei tari

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca s-a stabilit ca linie comuna o abordare prudenta a bugetului, cu o crestere economica de 1,5-2% in 2012 si un deficit deficit bugetar de aproximativ 1,9% din PIB in termeni cash.

Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro. Tanasescu a precizat ca moneda nationala a ramas stabila in toata aceasta perioada de turbulente internationale si a evoluat in limite "mai mult decat acceptabile".

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.