“Vom crea o uniune economica eficienta si de durata”, a spus presedintele rus, Dmitri Medvedev.

Cele trei foste republici sovietice, care au, impreuna, o populatie de 170 de milioane de persoane, vor avea un singur spatiu economic, de la 1 ianuarie 2012.

Uniunea Eurasiatica, ce nu va lua fiinta mai devreme de 2015, isi propune sa unifice economiile si monedele fostelor tari sovietice si sa adopte politici comune in ceea ce priveste migratia si regimul vizelor.

Premierul rus Vladimir Putin, care planuieste sa se intoarca la conducerea tarii anul viitor, a fost cel care a vorbit pentru prima data despre o astfel de uniune, sustinand ca un bloc economic format din fostele state sovietice ar ajuta la reducerea dezechilibrelor globale si ar duce la o integrare dincolo de “Marea Europa”.

Putin viseaza la propria “Uniune Europeana”. Premierul rus vrea sa adune fostele state sovietice intr-o uniune economica, cu moneda unica

Medvedev a explicat ca grupul vrea sa creeze o piata puternica ce va fi capabila sa tina piept convulsiilor economice globale. Rusia vrea sa restabileasca relatiile economice, industriale si de aparare cu vecinii sai, care au fost reci dupa ruperea Uniunii Sovietice, in urma cu 20 de ani.

Cele trei state construiesc o alianta economica bazata pe principiile Organizatiei Mondiale a Cometului, potrivit documentului semnat. Niciunul dintre semnatari nu este membru al organizatiei, dar este de asteptat ca Rusia sa fie acceptata in decembrie.

Presedintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a cerut partenerilor sai sa reduca folosirea dolarului in schimburile comerciale si sa utilizeze mai mult monedele nationale, ceea ce va duce, la un moment dat, si la adoptarea unei monede comune a celei mai noi uniuni economice.

Daca UE se clatina, sa facem alta. 5 state europene vor sa se grupeze intr-o noua Uniune