Randamentul obligatiunilor romanesti cu o maturitate de 10 ani a coborat saptamana trecuta la cel mai redus nivel din ultima luna si jumatate, in timp ce randamentele pentru titlurile similiare emise de Ungaria au inregistrat cea mai mare scadere de anul acesta.

Banca centrala poloneza a redus la inceputul lunii dobanda cheie la minimul istoric de 2%, de la 2,5% anterior. Analistii se asteptau la o taiere de doar 0,25 puncte procentuale.

Investitorii estimeaza ca bancile centrale din regiune vor lua masuri similare, in incercarea de a sprijni activitatea economica, afectata de problemele din zona euro si de intreruperile din schimburile comerciale cu Rusia ca urmare a crizei din Ucraina.

Desi ciclul de relaxare a politicii monetare din Ungaria pare incheiat, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat recent ca autoritatile romane isi vor revizui pozitia privind costurile de finantare, ca urmare a deciziei luate de banca centrala din Polonia.

BNR a redus, in sedinta de la finele lui septembrie, rata dobanzii de politica monetara de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta. Dobanda cheie din Ungaria se situeaza la 2,1%.

"S-a produs o schimbare in sentimentul de pe piata si acum bancile centrale s-au reintors la taierile de dobanzi. Ungaria a efectuat deja taierile necesare, iar ceea ce parea a fi o politica monetara riscanta poate fi acum privita ca o mutare proactiva in comparatie cu celelalte banci din regiune", a spus Daniel Bebesy, director in cadrul Budapest Fund Management, un fond ce administreaza active in valoare de 2 miliarde de dolari.

Analistii de la Barclays recomanda cumpararea de obligatiuni emise de Ungaria cu maturitate in 2018, 2022 si 2023, si a celor romanesti cu maturitate in 2017 si 2023, considerand ca legatura stransa dintre activitatea economica si ciclul inflationist care exista in randul statelor din regiune va influenta in mod pozitiv evolutia titlurilor emise de cele doua tari.

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in octombrie 3,6 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe sase si 12 luni, precum si prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de trei, cinci si zece ani.