Dobanzile obligatiunilor americane sunt mai mici in prezent decat in cazul majoritatii statelor cu ratinguri maxime "AAA" din partea S&P, iar Trezoreria si-a finantat recent datoriile la cel mai redus cost din istorie.

Decizia S&P, cea mai mare agentie de rating din lume, a avut ca rezultat o crestere a preturilor obligatiunilor americane, piata americana de profil realizand performante peste indicii mondiali ai obligatiunilor.

Moody’s Investors Service si Fitch Ratings, celelalte doua mari agentii de evaluare financiara, au confirmat ratingurile "AAA" ale SUA.

"Piata a revizuit in crestere titlurile Trezoreriei americane. Aceste titluri continua sa reprezinte refugiul investitorilor, cel putin temporar, iata ce am vazut in ultima saptamana", a declarat Andrew Johnson, director de departament la firma Neuberger Berman Fixed Income din Chicago, care administreaza fonduri de 85 miliarde de dolari.

La anuntarea retrogradarii, S&P a afirmat ca guvernul SUA devine "mai putin stabil, eficient si predictibil", chiar daca a recunoscut ca a supraestimat cu 2.000 de miliarde de dolari datoriile americane.

Agentia a insistat sa retrogradeze ratingul SUA in pofida acestei erori, la opt luni dupa ce a imbunatatit calificativul Chinei datorita stabilitatii guvernului comunist, iar acest fapt a pus sub semnul intrebarii credibilitatea agentiei.

Decisia S&P a contribuit la scaderea capitalizarii burselor mondiale cu circa 6.100 miliarde de dolari, in intervalul 26 iulie-12 august, dar preturile obligatiunilor au crescut, iar randamentele au scazut.

Cumparatorii au stat la coada pentru emisiunile de saptamana trecuta ale Trezoreriei SUA, care a obtinut un nivel minim record al randametelor, de 2,13%, pentru obligatiuni in valoare de 72 miliarde de dolari, pe termen de 10 si 30 de ani. Rezultatul va fi o economie de 647 de milioane de dolari din dobanzi, pana la maturitatea datoriilor, potrivit datelor Bloomberg.

"Piata ne spune ca decizia S&P este incorecta. Obligatiunile Trezoreriei sunt vazute in continuare drept cele mai sigure titluri", a declarat Edward Marrinan, seful departamentului pentru strategia creditelor la RBS Securities in Stamford, Connecticut.