Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 500 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 746,2 milioane lei, potrivit Mediafax.

Dealerii estimau ca Ministerul Finantelor trebuia sa accepete un randament de 5,9% - 6% pe an pentru a atrage intreaga suma vizata, avand in vedere cotatiile din piata secundara.

La precedenta licitatie pentru obligatiuni cu scadenta la doi ani, Trezoreria a imprumutat aproape 466 milioane lei, cu un sfert mai putin decat valoarea programata. Atunci, randamentul mediu pe an acceptat a fost de 5,82%.

Intensificarea tensiunilor politice dintre PDL si USL si propunerea de suspendare a presedintelui si-a pus deja amprenta asupra cursului de schimb, care in ultimele doua zile a atins maxime istorice si a ajuns joi la 4,4796 lei/euro.

Totodata, dobanzile pentru obligatiunile Romaniei tranzactionate pe piata secundara au crescut usor.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in iulie 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, sub valoarea programata pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Trendul s-a inversat incepand cu luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 36,25 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.