In prima jumatate a anului, volumul investitiilor a scazut cu aproape 20%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica.

Sa nu vedem insa totul in negru. Mai sunt si intreprinzatori care profita de forta de munca ieftina si inca deschid fabrici sau magazine.

Oamenii afaceri au investit cu 4,5 miliarde de lei mai putin in prima jumatate a acestui an fata de perioada similara din 2009.

Au pompat totusi 22 de miliarde de lei. Mai bine de jumatate din aceasta suma o regasim in constructii, adica in sedii, hale sau linii de productie. De restul s-au cumparat echipamente si utilaje.

Problema este ca banii se imputineaza de la o luna la alta, iar Romania pierde teren in favoarea altor tari care au stiut sa isi gestioneze criza economica mai bine.

"In momentul de fata, ne putem uita la Polonia, o tara care anul trecut a evitat recesiunea. Anul acesta si-a dublat investitiile straine directe in primele sase luni. Este o performanta extraordinara pentru ca vorbim de multe miliarde", spune Lucian Anghel, analist economic.

Din fericire, nu suntem o cauza pierduta. Cei de la H&M vor deschide in primavara mai multe magazine in Bucuresti si in tara, in care vor baga peste sase milioane de euro. Compania a inceput sa recruteze personal si deja se lucreaza la primul show-room.

La Ploiesti, compania americana Lufkin a cumparat peste 30 de hectare de teren pentru a construi o fabrica de utilaje petroliere. Produsele Made in Romania vor fi exportate in Uniunea Europeana, dar si in Rusia sau Africa de Nord.

Iar la Cluj, pe un teren de 3,7 hectare, un investitor din tara ridica un nou magazin.

Partea buna este ca, cel putin statistic, oamenii cu bani inca au incredere in Romania si investesc in special in industrie, servicii si comert.