Şeful statului a fost întrebat dacă ar trebui anulată scutirea impozitului pentru cei care lucrează în domeniul IT, în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat că toţi cetăţenii ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament fiscal.

"În esenţă este adevărat, orice câştig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem şi cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar zece ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB şi atunci trebuie să gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv. Este o discuţie care se va purta", a spus preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, el a afirmat că nu îi este teamă de o creştere a deficitului bugetar, în contextul în care Ministerul de Finanţe s-a împrumutat, iar punctul de pensie ar urma să fie majorat cu 40% la 1 septembrie.

"Da, aud foarte bine avertizările şi de la Consiliul Fiscal, şi de la BNR. Pentru acest an banii sunt prevăzuţi, dar cu siguranţă este o discuţie care se va purta şi în lunile următoare", a spus Iohannis, despre majorarea pensiilor.

El a fost întrebat şi dacă este de părere că pensiile ar trebui să fie majorate eşalonat.

"Nu cred că în această seară lămurim chestiunea cu pensiile. Este o discuţie mai lungă şi, altfel decât cei care au guvernat fără analize şi fără studii, eu îmi doresc foarte mult ca acest Guvern să analizeze profund, să studieze cu mare, mare responsabilitate întreaga chestiune. Împreună şi cu Casa de Pensii, cu reprezentanţii pensionarilor, cu sindicatele şi aşa mai departe, fiindcă, până la urmă, este în interesul tuturor să se găsească cele mai bune soluţii şi pentru autostrăzi, dar şi pentru pensionari", a spus Iohannis.