Intrebat de jurnalisti ce prognoza are banca nationala pentru rata inflatiei in prima jumatate a acestui an, Mugur Isarescu a aratat ca BNR estimeaza o inflatie de 5-6% pentru prima jumatate a anului, precizand ca mai multe detalii vor fi oferite presei la conferinta de joi, 7 februarie, cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.

"Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%", se arata in comunicatul detaliat al BNR, citat de Mediafax.

Rata medie anuala a inflatiei a continuat insa sa scada, atingand pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost in luna decembrie 2012 de 3,3%, nivel neschimbat pentru a treia luna consecutiv. Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.