“Oricat de mult ne-am dori cu totii o apropiere rapida de standardele de viata din Occident, este important sa fim constienti ca, pentru a nu deraia, procesul de convergenta economica - reala si nominala - trebuie sa se desfasoare intr-un ritm sustenabil. Fortarea si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive. (...) Daca am invatat cu adevarat din propriile noastre greseli comise in trecutul mai indepartat sau mai apropiat, vom fi capabili sa rezistam tentatiei de a aluneca din nou in masuri populiste, adoptate din ratiuni electorale. Desi, din pacate, asa cum observa foarte bine profesorul Balcerowicz (Leszek Balcerowicz - artizanul transformarii Poloniei dintr-o economie centralizata intr-una de piata -n.r.), politicile proaste sunt, de regula, mai usor de vandut decat cele bune”, a declarat Isarescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, procesul de convergenta nu este deloc simplu sau liniar, ci dimpotriva, este unul care ascunde multe capcane.

Asigurarea sustenabilitatii cresterii si, pe cale de consecinta, a convergentei economice este esentiala: in fond, chiar criza globala, care a afectat atat de puternic economia romaneasca, ar fi trebuit sa ne invete ca o expansiune excesiva conduce - mai devreme sau mai tarziu - la o recesiune de proportii. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins intr-un context politic complicat, cand din ratiuni pur electorale, deficitul fiscal a fost lasat sa ajunga la niveluri foarte inalte, largind si mai mult un deficit de cont curent deja alimentat de un ritm rapid de crestere economica sustinut de intrarile masive de capital. Economia evolueaza pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci cand decidentii, preocupati prea mult de termenul scurt, ignora faptul ca fluctuatiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum exacerbate”, a adaugat guvernatorul BNR.

Mai mult, Mugur Isarescu a avertizat asupra faptului ca realizarea convergentei peste noapte, prin arderea etapelor, este o iluzie periculoasa, iar succesul convergentei depinde nu neaparat de viteza cu care decurge, ci de pastrarea directiei corecte si de durabilitatea cresterii economice.

Atunci cand convergenta reala este tributara unei viziuni pe termen scurt, pretul platit este sacrificarea echilibrelor macroeconomice, caz in care castigurile obtinute sunt efemere. Singura cale prin care pot fi livrate concomitent societatii un avans economic solid si stabilitatea preturilor este sporirea potentialului de crestere al economiei romanesti. Altfel, stabilitatea preturilor vine la pachet cu un ritm modest al cresterii economice, in timp ce un avans prea rapid al economiei implica presiuni inflationiste majore”, a explicat seful BNR.

In opinia sa, potentialul de crestere al economiei romanesti este afectat de trenarea redresarii investitiilor publice si a derularii reformelor structurale, si de aceea ar trebui sa se actioneze cu prioritate pentru remedierea problemelor care impiedica realizarea de progrese rapide in aceste domenii.

Guvernatorul bancii centrale a readus in discutie si rolul fondurilor europene, a caror absorbtie 'este departe de a fi satisfacatoare', dar cu ajutorul carora se pot derula proiecte publice importante, iar firmele autohtone ar avea o sansa in plus sa se capitalizeze.

Totodata, Mugur Isarescu a reamintit ti reformele structurale a caror promovare sau adancire este strict necesara in Romania, respectiv cresterea competitiei si eficientei in sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei si al transporturilor, solutii la somajul ridicat in randul tinerilor, inclusiv prin reforme in sectorul educatiei, dar si dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.