Fondul a solicitat doua lucruri, si nu neaparat Fondul, ci Uniunea Europeana, si anume ca directiva sa se aplice cam asa cum este ea, si ea nu se aplica, spunem noi, creditelor in stoc, adica creditelor existente. Ori la noi s-a aplicat si creditelior existente, decurgand din momentul aparitiei ordonantei. Deci si in derularea acestor credite, care erau acordate anterior, dar din momentul apartitiei ordonantei”, a explicat Mugur Isarescu.

In opinia guvernatorului, insa, acest lucru nu reprezinta retroactivitate, dar recunoaste ca nu este nici in spiritul Directivei europene, care se aplica numai creditelor noi.

Guvernatorul BNR a precizat ca obiectiile institutiilor internationale s-au referit, in principal, la corespondenta dintre textul ordonantei si cel al Directivei, iar in acest sens, banca centrala, impreuna cu Parlamentul si Guvernul vor lucra pentru a aduce actul normativ cat mai aproape de cel european.

Legat de redresarea economiei romanesti, Isarescu a precizat ca FMI si CE au spus autoritatilor de la Bucuresti ca sectorul bancar este stabil si ca aplicarea ordonantei in forma actuala ar duce la slabirea lui.

Nicaieri in lume, in acest moment, bancile nu sunt iubite, nici in Europa, si exista aceasta tendinta sa fie impozitate suplimentar, sa fie taxate, sa plateasca, deci reactia de la noi nu este o reactie atipica. Dar exista riscul, daca vrem neaparat sa penalizam bancile, sa le introducem niste costuri suplimentare, pe care oricum nu le aveau in calcul in momentul in care au acordat creditele, care s-au dat cu unele excese, trebuie recunoscut, si sa slabim acest sector. (…) Eu cred ca nu dorim neaparat sa avem o criza bancara in Romania, numai pentru a vedea cat de mult suporta bancile din aceste costuri”, a spus seful BNR.

Referitor la interventia in activitatea bancilor, Isarescu a explicat ca acest lucru nu poate fi facut de oricine si ca reglementarea si supravegherea bancara trebuie facuta de o singura institutie.

Asa este peste tot in lume, asa este in Europa. ANPC-ul poate sa ne sesizeze, dar interventia, decizia de a inchide o banca sau de a inchide activitatea de creditare dintr-o banca nu este o chestiune de joaca. Nu au trecut zece ani de cand s-au inchis cateva banci in Romania, credeti ca este chiar asa o chestiune simpla sa inchizi o banca?”, comenteaza guvernatorul.

Concluzionand, seful bancii centrale a spus ca “nu trebuie sa inlocuim un exces, cel al bancilor, cu un alt exces”, pentru a nu periclita redresarea economica, de aceea textul ordonantei 50 va fi foarte apropiat de cel al Directivei europene.