Romania se confrunta de circa doi ani cu o crestere mai rapida a importurilor, pe fondul stimularii consumului, in contextul in care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investitii, iar bancile trebuie sa fie mai eficiente in acordarea acestor credite, a avertizat Isarescu.

”Exista riscul ca investiile sa nu fie finantate (...) Exista o atmosfera proasta, de neincredere. Daca nu vom finanta investiile, ele nu au cum sa creasca, nu avem cum sa iesim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decat exporturile de doi ani, este clar ca economia este usor dezechilibrata. Prin finantarea consumului, finantam locuri de munca in exterior. Exista un potential substantial de creditare daca reformele struturale vor face bancabile mai multe companii”, a afirmat Isarescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a subliniat ca exista multe firme cu potential, care ar avea capacitatea de primit credite pentru investitii in conditii sustenabile, dar care se confrunta cu probleme mai vechi sau cu un management deficitar. Isarescu crede ca bancile pot deveni un catalizator al reformelor structurale pentru ca pot face o selectie in finantarea firmelor competitive.

”Daca tot blamam bancile pentru probleme trecute ne adancim intr-o mocirla. (...) Adevarat, bancile au subevaluat riscul in trecut si trebuie sa-si vada de lungul nasului. Dar eu nu stiu sistem de piata efient fara intermediere financiara. (...) Acum economisim mai mult decat imprumutam, ce facem, devenim exportatori de capital? Daca nu ar lua nici statul bani sa finanteze deficitul, ar trebui sa exportam capital. Dincolo de pacatele lor (...) bancile sunt esentiale pentru functionarea unei economii de piata”, a afirmat Isarescu.

Guvernatorul considera ca sistemul bancar si economia reala trebuie sa-si uneasca fortele pentru a creste gradul de intermediere financiara, aflat in prezent la 29%, cel mai mic nivel din Uniunea Europeana (UE). El a atras atentia ca bancile mai au multe de facut pentru a recastiga increderea clientilor, pentru a creste eficienta angajatilor si pentru a ”se apropia de client in intelesul adanc, nu de compatimire”.

”Bancile trebuie sa priceapa care sunt problemele clientilor, sa caute solutii reale. In credit nu functioneaza o singura regula pentru toti clientii. Adaptarea si flexiblitatea nu intra in conflict cu prudenta”, a declarat Isarescu.

Exporturile de marfuri romanesti au crescut in luna aprilie cu 1,5%, pana la 4,77 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evolutie care a deteriorat deficitul comercial, arata datele preliminare publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Importurile au avansat in aprilie cu 5% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. Deficitul comercial la patru luni a fost de 3,37 miliarde euro, in crestere cu 20,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.