"Grecia este un pericol mare si trebuie avut in vedere si de catre noi, de Romania. Noi, la BNR, deja l-am luat in considerare. Speram sa nu se intample si nu cred ca se va intampla, dar, ca orice institutie serioasa, suntem pregatiti", a declarat miercuri Isarescu, citat de Mediafax.

Isarescu a punctat in mai multe randuri ca banca centrala dispune de o paleta larga de instrumente de interventie comparativ cu alte banci centrale, pornind de la dobanda inca ridicata comparativ cu ratele din regiune, la rezervele minime obligatorii si cursul de schimb, unde BNR aplica un regim de flotare controlata.

In ceea ce priveste o eventuala contaminare a sistemului bancar, seful bancii centrale sustine ca aceasta ar fi limitata, fiind vorba de banci romanesti cu capital grecesc, autorizate si supravegheate de BNR, si nu de banci grecesti.

Isarescu recunoaste ca ar exista un impact al unei situatii dificile din Grecia in situatia bancilor romanesti cu capital grecesc, dar ar fi mult diminuat fata de situatia in care aceste institutii ar fi sucursale.

"Care este dependenta fata de banca-mama. Domnul Cinteza (Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR - n.r.) daca vede o deteriorare a indicatorilor de solvabilitate, pune mana pe telefon si suna actionarii (...) Sunt banci romanesti, autorizate in intregime de BNR, supravegheate de BNR (...) In cazul bancilor grecesti am vazut un comporatament exemplar si din partea actionarilor, si a managementului si a directiei de supraveghere din Grecia", a mai spus Isarescu.

Printre marile necunoscute ale acestui an, Isarescu a enumerat si situatia zonei euro, unde inflatia a trecut in teritoriul negativ, fara a fi inca evidenta intrarea intr-o etapa deflationista, iar banca centrala analizeaza impactul unor noi masuri de relaxare monetara.

Speculatiile cu privire la o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au multiplicat in acest weekend, cand saptamanalul german Der Spiegel a anuntat ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase statul grec sa iasa din zona euro in cazul in care stanga radicala Syriza va repune in discutie masurile de austerite daca va obtine victoria in alegerile legislative din 25 ianuarie. Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand totodata ca Guvernul german nu va initia o astfel de discutie.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice.

Parlamentul grec a anuntat miercurea trecuta dizolvarea sa si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stanga radicala Syriza este favorita in sondaje.

Citeste si:

Grexit 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. CE: Apartenenta unei tari la zona euro este "irevocabila"

Grexit 2015: Deceniul pierdut al Europei. Cat de real este riscul contagiunii, care ar atrage intreaga zona euro in vartejul prabusirii burselor

Grexit 2015. Berlinul "se pregateste concret" pentru eventuala iesire a Greciei din zona euro si de un "crash" bancar. Presedintele PE o ataca dur pe Merkel, criticandu-i "speculatiile iresponsabile"