Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat vineri raportul trimestrial asupra inflatiei. Raportul consemneaza revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflatiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei.

Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3% pentru 2012 si 2,5% incepand din 2013; cu variatie de plus/minus un punct procentual - n.r.) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.

Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33% de la 3,88% in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, semnalate anterior in rapoartele BNR. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% in luna septembrie 2012.

Conduita politicii monetare a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste in conditiile puseului inflationist tranzitoriu, ale unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital si ale evolutiei cursurilor de schimb. In acest sens, intarirea controlului lichiditatii din sistemul bancar s-a reflectat in cresterea ratelor dobanzilor pietei interbancare si in consolidarea acestora in jurul nivelului ratei dobanzii de politica monetara. Expansiunea creditului acordat sectorului privat continua sa slabeasca, scaderea dinamicii anuale reale fiind consemnata mai ales pe segmentul imprumuturilor in valuta.

In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25%, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.