"La depozite, unele banci au coborat ceva mai mult decat trebuie (cu dobanzile - n.r), dar au si ele exces de lichiditate, ar trebui sa fie prudente. Nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata, pe masura ce creste creditul ea va fi absorbita. Altele au fost mai prudente, la peste 2% si le salutam faptul ca au o viziune pe un termen mai lung. Bancile ar trebui sa aiba o viziune, insa ele isi fac calculul ca unitati independente", a precizat Isarescu, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste dobanzile la credite, guvernatorul BNR sustine ca "mai este camp de reducere". "Bancile au reclamat, pe buna dreptate, ca si-au pastrat si ele o marja datorita faptului ca indicatorul de referinta ROBOR la trei luni avea variatii mai mari. Acum, ele vor citi, sper corect, faptul ca acest indicator este mult mai stabil si nu vor mai avea aceasta motivatie. Bineinteles ca isi vor face politica de dobanzi, dar le va da un mai mare confort bancilor (stabilitatea ROBOR) si la nivel de operatiuni de creditare si la nivel de operatiuni de trezorerie", a mai spus seful BNR

Referitor la reactia bancilor la decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara de la 2% la 1,75% pe an, Isarescu a spus ca spera ca aceasta sa fie pozitiva. "Per total, cu depasirea micilor orgolii, ca le-am facut o surpriza, nu cred ca a fost o surpriza negativa. Ati vazut prognoza de pret. Era imposibil sa nu reactionam la acea prognoza. Era si riscant sa amanam decizia. Eu cred ca reactia bancilor va fi una pozitiva", a subliniat guvernatorul BNR.

El a reamintit faptul ca, prin deciziile adoptate in aceasta saptamana, banca centrala urmareste protejarea dobanzilor la depozite astfel incat acestea sa fie real pozitive. "De ce tine omul banii in banca? Pentru siguranta, pentru confortul platilor si pentru o protectie valorica, adica o rata reala pozitiva, nu nominala. Toate cele trei conditii sunt indeplinite", a mai spus Isarescu.

In opinia sa, o medie a dobanzilor de peste 3% ar descuraja investitiile, in conditiile in care economiile depasesc volumul creditelor. "Incercam sa pastram o rata reala intre 1% si 2%", a mai spus Isarescu.