"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste. Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa", potrivit BNR.

Isarescu a explicat ca incertitudinile privind evolutia inflatiei sunt legate de evolutia preturilor agroalimentare, efectul de baza din TVA-ul redus la paine, care va disparea in septembrie, dar si de pretul titeiului. Tot la capitolul "incertitudini" banca centrala noteaza deficitul de cerere si imbunatatirea anticipatiilor inflationiste. 

"Publicul, pietele cred din ce in ce mai mult ca Romania a ajuns in situatia unei inflatii scazute, deci nu suntem siguri ca aceasta traiectorie, care este sensibil imbunatatita fata de traiectoria de la inceputul anului, este una de durata, adica nu se termina in partea a doua a anului, se duce si in 2015. Algoritmul BNR este ca rata de politica monetara sa tinteasca inflatia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uitam, bineinteles, ca a ajuns la 0,9% in mai (rata anuala a inflatiei - n.r.) si e posibil sa scada chiar mai mult inflatia medie pe 12 luni, dar ne uitam la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne intereseaza mai mult", a spus Isarescu. 

El a precizat ca, BNR lucrand cu prognoze pe doi ani, tendintele inca nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului si anul viitor, putand aparea volatilitati. 

"Nu avem certitudinea ca aceasta traiectorie este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca o buna parte din aceasta evolutie vine din preturile volatile, s-ar putea ca la anul sa avem alta perspectiva si atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca traiectorie este consolidata si in baza ei luam o decizie de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR. 

El a declarat ca, in ceea ce priveste variatiile pe termen scurt, BNR lucreaza mai mult cu managementul lichiditatilor, dobanzile in piata monetara avand rolul, impreuna cu evolutia si flexibilitatea cursului, sa se adreseze variatiei conjuncturale. 

"Cu managementul lichiditatii, experienta ne-a aratat ca suntem mult mai eficienti in a incuraja bancile sa reduca dobanzile la creditare. Este vorba de maniera in care dozam instrumentele. Mult mai eficient pentru asemenea perioada si situatii este managementul lichiditatii decat rata dobanzii de politica monetara", a mai spus Isarescu. 

Guvernatorul BNR a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara. 

"Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o represiune financiara, cel care economiseste este intr-un fel penalizat cu dobanzi real negative. Personal - si am vazut ca majoritatea membrilor CA, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere - nu vad deloc necesara, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare in directia in care si Romania sa descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care il fac este sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite", a spus seful BNR. 

El a admis voalat ca, in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata, banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie. 

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", a conchis guvernatorul BNR. 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.