"Ne-a preocupat (stabilitatea financiara - n.r.) inainte de a deveni o chestiune internationala, pentru ca am avut necazurile noastre aici. Din '98 - '99 ne-am dat seama ca nu poti sa dai preturile in jos daca nu ai un sistem bancar relativ solid. Am vazut problemele, in natura lor, pe viu", a spus Isarescu, in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.

El a reiterat ca in prezent se infiripa ideea unui obiectiv secundar al bancilor centrale din Europa si al BCE care ar trebui urmarit pe langa stabilitatea preturilor, respectiv stabilitatea financiara.

"Dezbaterea este in prezent daca o banca centrala cu doua obiective poate sa functioneze in mod eficient. (…) S-a ajuns la o concluzie, acceptata si in Europa, ca stabilitatea preturilor nu are ca dividend obligatoriu, poate sa il aiba, dar nu este o conditie suficienta, stabilitatea financiara. Si criza actuala pare sa dovedeasca cu prioritate ca acest lucru este adevarat. Poti sa ai stabilitatea preturilor, dar nu in mod inevitabil sa ai si stabilitate financiara", a continuat guvernatorul BNR.

Isarescu apreciza ca nu exista institutie care sa aiba mai multa expertiza in ceea ce priveste stabilitatea financiara, o corelatie intre sistemul financiar si economia reala, decat banca centrala.

"Nu poate fi negat acest argument. (…) Adaugarea la stabilitatea preturilor si a stabilitatii financiare cred ca nu mai poate fi neglijata in dezbatarea publica. (…) Lumea este in schimbare si s-ar putea sa ne schimbam si noi cu ea. (…) Credem ca, fara a fi complementate si a se imbina intr-o armonie superba, cele doua obiective - stabilitatea preturilor si cea financiara - nu sunt incompatibile, insa nici perfect compatibile si imbinarea lor este greoaie", a concluzionat Isarescu.

BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.