"Un acord cu FMI ar da un plus de credibilitate politicilor economice ale Romaniei, ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale, si, probabil, ar stimula si procesele de reforma. Dar toate acestea trebuie decise intr-un cadru politic adecvat si in perspectiva, pentru ca anul viitor sunt alegeri si (un acord - n.r.) se va adresa nu numai anului viitor ci si Guvernului de dupa alegeri", a explicat miercuri Mugur Isarescu, la  conferinta de prezentare a deciziilor Consiliului de Administratie al BNR, potrivit Agerpres.

Pentru ca deficitul bugetar este foarte mic, finantat in mare masura prin intrari de capital, nevoile de finantare pot fi controlate si, in consecinta, noul acord nu ar trebui axat pe problemele balantei de plati, ci pe problemele ramase nerezolvate, cum sunt reformele structurale. 

"In luarea deciziei, cred ca va cantari destul de mult si maniera in care s-a incheiat fostul acord", a mai spus guvernatorul Bancii Nationale. 

Marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu FMI, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar.

Din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu FMI si UE.