La finalul lunii decembrie anul trecut, Robert Rekkers, de 9 ani la carma Bancii Transilvania, a fost invitat la evenimentul "Meet the CEO" al saptamanalului BUSINESS Magazin. Una dintre intrebari a fost: "Mai ramaneti la Banca Transilvania?", iar raspunsul lui Rekkers a fost: "Eu raman aici cat doresc actionarii sa lucreze cu mine", noteaza Ziarul Financiar.

Nimeni din cei prezenti la acea intalnire nu stia ca intre principalii actionari, board si Robert Rekkers erau de mai multe luni discutii privind situatia lui. El ceruse o prelungire a mandatului de CEO, care expira in aprilie 2012, pe inca doi ani. Asta ar fi insemnat a patra prelungire consecutiva.

Actionarii insa nu mai voiau sa-i prelungeasca mandatul, considerand ca deja era prea mult, iar modelul lui de "CEO de vreme buna", de expansiune rapida atunci cand economia creste in ritmuri inalte, si-a atins limita, iar banca are nevoie de un alt tip de CEO mai conservator, mai asezat si low profile, avand in vedere conditiile dificile din economie.

Asa s-a scris o istorie de aproape 9 ani intre Robert Rekkers, un olandez care a aterizat in 1998 in Romania, pe o vreme oribila, la conducerea filialei de la Bucuresti a grupului olandez ABN Amro, si Transilvania, banca cu capital majoritar romanesc, boardul acesteia si mai ales Horia Ciorcila, presedintele consiliului de administratie si unul dintre fondatorii bancii.

In 2002, la mai putin de un an de cand cumparase 15% din banca, BERD - institutia politico-financiara europeana - a initiat un proces de aducere a unui nou CEO la Banca Transilvania, care sa fie mai tanar si mai orientat spre o dezvoltare rapida decat Iosif Pop, cel care conducea institutia din Cluj inca de la infiintare, in anul 1994.

Iosif Pop, care adusese BERD ca actionar, era mai auster si conservator, conducand institutia cu o mana de fier, fiind mai reticent la dezvoltari rapide. Modelul lui de business a fost propice pentru perioada dificila dintre 1994 si inceputul anilor 2000. BERD a initiat un proces de recrutare pentru care a apelat la George Butunoiu, unul dintre putinii head hunteri de pe piata la vremea respectiva.

BERD a reusit sa-l convinga pe Horia Ciorcila, cel mai influent roman din banca si unul dintre fondatori, de aceasta schimbare.

Citeste mai multe pe www.zf.ro