Pachetul de masuri anti-criza de 45,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani, prevede reduceri bugetare draconice si majorari de impozite. Premierul Berlusconi a tinut sa-si asigure compatriotii ca nu a uitat promisiunile  din campania electorala, dar n-a avut incotro.

"Inimile noastre sangereaza. Guvernul s-a laudat ca nu va baga mina in buzunarele italienilor, aici ma citez chiar pe mine, insa situatia s-a schimbat in toata lumea"
, spune Silvio Berlusconi, premierul Italiei.

Pe scurt,  50.000 de slujbe din sectorul bugetar vor disparea. Angajatii care isi vor pastra locul de munca vor lucra mai mult, pentru ca sarbatorile care cad in mijlocul saptamanii vor fi celebrate duminica. O axa de solidaritate nou introdusa va creste impozitul pe venit - cu 5% pentru cei care castiga peste 90.000 de euro pe an si cu 10% pentru venituri anuale de peste 150.000 de euro.

Cu siguranta, planul adoptat de guvernul Italiei transmite un semnal pozitiv extrem de important pentru piete.  Masurile erau absolut necesare, daca ne gandim ca, de 10 ani, rata de crestere a economiei italiene a ramas de aproximativ un procent pe an, iar tara are printre cele mai mari datorii publice din lume, de aproximativ 120% din PIB. Pentru a evita o criza a datoriilor, Banca Centrala Europeana a cumparat obligatiuni ale Italiei si Spaniei, la inceputul saptamanii.