Au dat cu piciorul unei afaceri de miliarde

"Harry Potter si Piatra Filosofala", prima carte din saga scrisa de autoarea britanica J. K. Rowling, a fost publicata in 1997. Dar manuscrisul a fost respins de 12 edituri. Volumul a fost tiparit, intr-o prima faza, doar intr-o mie de exemplare. De atunci, peste 400 de milioane de exemplare au fost vandute in 200 de teritorii si traduse inclusiv in latina.

Bagheta magica le-a umplut conturile

Daniel Radcliffe, interpretul personajului Harry Potter, este cel mai bogat dintre actorii britanici care nu au implinit inca varsta de 30 de ani. Averea lui este de 42 de milioane de lire sterline.

Emma Watson cea care i-a dat viata lui Hermione Granger a strans o avere de 22 de milioane de lire sterline de pe urma acestei francize.

Rupert Grint, roscatul Ron Weasley, a castigat 20 de milioane de lire sterline, potrivit The Sunday Times

Franciza cinematografica care a obtinut cele mai mari incasari in box office-ul mondial

"James Bond" si "Razboiul stelelor" au ramas in urma. Harry Potter a obtinut 6,4 miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor studiourilor Warner Bros. Incasari de cel putin un miliard de dolari pe an au venit in urma unor politici de merchandising bine alcatuite. "The Wizarding World of Harry Potter", parcul tematic din Orlando, Florida, deschis in iunie 2010, a costat 200 de milioane de dolari. Acum profituri sunt intr-o crestere exponentiala de la inaugurare.

Ce mai inventeaza J. K. Rowling

Britanica a lansat recent un site intitulat "Pottermore". Va servi drept un punct de vanzare pentru versiunile digitalizate ale romanelor.