"Cresterea TVA va avea un efect temporar asupra inflatiei, dar ne asteptam ca aceste efecte sa se disipeze in a doua parte a anului 2011. Nu cred ca politica monetara necesita o inasprire din cauza majorarii TVA. BNR trebuie sa ramana vigilenta asurpa efectelor de runda a doua", a spus Franks, potrivit Mediafax.

El a aratat ca in conditii de recesiune, efectele de runda a doua din cresterea unei taxe precum TVA se propaga intr-o mai mica masura.

"Anticipam ca inflatia va atinge un maxim in urmatoarele luni, dar ca vom vedea o decelerare a inflatiei pana la 3% la finele anului viitor", a spus Franks, adaugand ca efectele majorarii TVA se vor manifesta o singura data, analizele indicand faptul ca inflatia se va incadra in tinta BNR in 2011.

Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.

Imediat, in sedinta din 30 iunie, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.